Vjevericama su otvorena vratašca u Perivoj Zrinski!

Nakon perioda prilagodbe u nastambi za vjeverice dana 10. travnja 2019. godine dvije jedinke crvenih vjeverica Zrinka i Pero dobile su mogućnost izlaska iz same nastambe. Crvena vjeverica je vrsta vrlo oprezna kod istraživanja novog teritorija te ne možemo od njih očekivati da će odmah bez straha istražiti cijeli Perivoj Zrinski. Narednih nekoliko tjedana vjeverice će postepeno izlaziti iz same nastambe i polako krenuti u istraživanje svoje okoline, a po potrebi će se samostalno vraćati u svoje dosadašnje kućice unutar nastambe.

Posjetitelji će primijetiti da su diljem Perivoja postavljene kućice za vjeverice u kojem one mogu izgraditi svoja nova gnijezda, ali i hranilice prilagođene upravo njiima u kojima ih čekaju orasi, lješnjaci i češeri. Ukoliko u šetnji sretnete vjeverice, molimo da ih ne uznemiravate te ih mirno promatrate s pristojne udaljenosti. Posebno molimo građane ako šeću s psom da psa obavezno drže na uzici. Narednih mjeseci putem monitoring programa pratit će se stanje vrste na samom lokalitetu, a kroz cijelu godinu će se u program uključiti i djeca kroz razne edukacije. Projekt repopulacije vjeverica se nastavlja sve do 2021. godine. Nakon što se Zrinka i Pero udomaće u svom novom domu, u ljetnim mjesecima u nastambu za prilagodbu dolazi novi par crvenih vjeverica.

Ovim projektom potrudili smo se našim vjevericama omogućiti najbolju pripremu za život, a daljnji opstanak je u njihovim šapicama! Sretno Zrinka i Pero!