22. svibnja: Dan zaštite prirode / izvješće

Pred prepunom dvoranom Centra za kulturu RUDAR u Murskom Središću, na sam Dan zaštite prirode to jest 22. svibnja 2019. održan je program dodjele priznanja mladim čuvarima međimurske prirode. Osim mladih čuvara međimurske prirode, uručeno je i jedno posebno priznanje za ogromni doprinos razvoju Javne ustanove. Više pročitajte u nastavku objave.

 

Kao što smo najavljivali, povodom Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, dana 22. svibnja dodijelili smo priznanja Mladim čuvarima međimurske prirode.

Ove godine nagradu za najboljeg čuvara prirode dobile su učenice Osnovne škole Sv. Martin na Muri: Stela Vuković i Nina Nemet. To su učenice koje se trude educirati ljude oko sebe o važnosti utjecaja poljoprivrede na prirodu te važnosti samoodrživosti i o raznim mogućnostima unaprijeđenja proizvodnje hrane. Prvo su počele apelirati svojim roditeljima i prijateljima u školi o toj problematici, a kasnije su krenule educirati i širu javnost kroz radijske emisije, sudjelovanju na forumu, održavanjem prezentacija te sudjelovanjem na natjecanjima sa svojim istraživanjima. Nagradu im je uručio glavni čuvar prirode Velimir Bašek.

 

Nela Posavec iz OŠ Strahoninec je od malih nogu naučila kako se ponašati u prirodi, naučila je prepoznavati mnoge korisne i ljekovite biljke, a i važnost svake pojedine biljke i životinje u prirodi. Iako ima tek 10 godina već je prošle godine krenula u praćenje populacije jelenka u šumi Čep u Nedelišću. Iako nas je jedan dan zahvatilo i nevrijeme ovu hrabru djevojčicu ni oluja nije dala smesti. Zato je i Nela proglašena najboljim mladim čuvarem svoje zavičajne prirode. Priznanje joj je uručio Josip Ceilinger iz Nedelišća, ovogodišnji dobitnik županijske Nagrade Zrinski za životno djelo u zaštiti prirode i okoliša.

 

Posebno priznanje za ogromni doprinos razvoju Javne ustanove dobila je gospođa Danica Kovačić koja je 2007. godine bila predsjednica Mjesnog odbora Križovec te tada odigrala ključnu ulogu u procesu kojim je Javna ustanova u svoje vlasništvo (1/1) dobila zgradu tzv. Stare škole. Svi projekti institucionalnog razvoja ustanove temelje se na činjenici što imamo svoj objekt, što možemo spokojno obavljati svoje zadaće iz prostorija za koje ne trebamo plaćati najam ili strepiti od preseljenja. Povrh toga, zbog činjenice što imamo svoj objekt tj. nekretninu u vlasništvu, ustanovi je dosad odobreno preko 10 milijuna kuna projektnih sredstava kojima se ta stara zgrada ubrzano transformira u moderni Centar za posjetitelje. Uloga Danice Kovačić u svemu tome je ogromna do nemjerljiva jer je 2007. godine gledala dugoročno, unatoč otporima dijela lokalne javnosti koji nisu bili skloni da se vlasništvo nad seoskom zgradom preda netom osnovanoj županijskoj ustanovi. Danas je opravdanost tog poteza potvrdio i gradonačelnik Murskog Središća, gospodin Dražen Srpak koji je i uručio priznanje Danici Kovačić. Zahvalu je izrazio i Marko Strojko, aktualni predsjednik Mjesnog odbora Križovec. Svi su zadovoljni činjenicom što se Križovec danas na nacionalnoj razini prepoznaje kao središte zaštite prirode za cijelu Međimursku županiju.

 

Nakon programa dodjele priznanja, Kazališna družina Štolcer odigrala je predstavu ADAM. Predstava je nastala u koprodukciji Javne ustanove, a autorica Kristina Štebih propituje odnos čovjeka prema prirodnim resursima, konkretno prema šumi. Podsjetimo, ADAM je legendarni hrast koji je 1925. godine posječen u Međimurju uz rijeku Dravu, u ogromnoj deforestaciji ovih prostora nakon što je grof Feštetić prodao Međimurje kao svoj posjed. Osnovni motiv predstave proizlazi iz knjige Ljudevita Marđetka koju je Javna ustanova objavila u čak dva izdanja (2011. i 2017. godine).

 

Medijsku objavu s fotografijama o događanju pogledajte OVDJE.

o o o o o

Izvorna objava najave programa:

Svake se godine 22. svibnja obilježava kao Međunarodni dan biološke raznolikosti, a u Hrvatskoj pak kao Dan zaštite prirode. U obilju datuma koji se obilježavaju različitim povodima, 22. svibnja je – uz Dan planeta Zemlje – najvažniji za skretanje pozornosti javnosti na izazove očuvanja biološke raznolikosti. Republika Hrvatska je proširila značaj tog datuma jer ga je proglasila Danom zaštite prirode, a priroda je više od biološke raznolikosti. Priroda, naime, obuhvaća bioraznolikost, georaznolikost i krajobraznu raznolikost te sve međuodnose između žive i nežive prirode. Kako ćemo obilježiti Dan zaštite prirode? Pročitajte u nastavku.

 

Kao što smo već najavili, u suradnji s Gradom Mursko Središće, u Centru za kulturu RUDAR održat će se prigodni program na kojem ćemo podijeliti ovogodišnja priznanja  Mladim čuvarima prirode, te jedno posebno priznanje za ogromni doprinos razvoju Javne ustanove.

Nakon dodjele priznanja, Kazališna družina Štolcer izvest će najnoviju, ali već nagrađivanu predstavu ADAM. Kristina Štebih uzela je motiv legendarnog međimurskog hrasta Adama te napisala izvrsno dramsko djelo. Koproducent predstave je Javna ustanova; naime, upravo je ustanova nakladnik publicističkog djela autora Ljudevita Marđetka u kojem je opisan tragični usud međimurskih šuma na početku 20. stoljeća. Sada je Kristina Štebih stavila tu priču u kazališni kontekst modernog vremena kako bi potaknula publiku na promišljanje o trajnim vrijednostima kojih se ljudsko društvo često olako odriče. Odmah nakon Murskog Središća, predstava igra u Vodicama, na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera.

Program u CZK Rudar počinje u 19.00 sati. Ulaz samo uz ulaznicu, zbog ograničenog broja mjesta (250) u dvorani. 

 

Program očuvanja bioraznolikosti / prirode Međimurja provodimo tijekom cijele godine.