Bijela roda u Gorskom kotaru

Priča o bijeloj rodi se nastavlja. Prilikom radnog seminara u Gorskom kotaru na obali rijeke Kupe, na kojem su razrađivali nove programe budućeg Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“, djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode nisu propustili priliku posjetiti lokalnu Osnovnu školu Brod Moravice, kako bi učenicima prenijeli svoja znanja i iskustva o bijeloj rodi. Zašto? Odgovor se skriva u imenu i prezimenu – Joža Horvat.

Hrvatski književnik koji je rođen u Kotoribi, a u posljednjih 30-ak godina života veliki dio vremena proveo je upravo u svojem ljetnikovcu u naselju Podstene, u Općini Brod Moravice. Kako je Međimurska priroda ovu 2019. godinu proglasila Godinom bijele rode upravo u suradnji s Općinom Kotoriba, gdje je Joža Horvat rođen (pa čak i sama škola nosi naziv po njemu), bila je to savršena prilika da bijela roda „sleti“ i u ove krajeve, gdje ju prirodno ne možemo naći. U školi nas je dočekala „cijela škola“ koja broji samo četrdesetak učenika od prvog do osmog razreda, a koji su sa zanimanjem pratili prezentaciju i filmić o bijeloj rodi.

Svaki učenik na završetku je dobio plakat i knjigu o bijeloj rodi, a svim učiteljima i ravnatelju zahvaljujemo na gostoprimstvu i nadamo se uspješnom nastavku suradnje!

Osnovna škola Brod Moravice

Pogled s ljetnikovca Jože Horvata

 

Kupska dolina