20. svibnja: Svjetski dan PČELA

UN je prepoznao važnost pčela u ekosustavu te je 20. svibnja proglasio Svjetskim danom pčela. Važnost pčela i pčelarstva posebno do izražaja dolazi tijekom posljednjih desetljeća kad su klimatske promjene uzele maha diljem svijeta, a nismo ostali pošteđeni niti mi iz Horvatskog cvetnjaka. O tome pitajte bilo kojeg pčelara, jer njihov rad pruža uvid u jedan od najboljih indikatora promjena u prirodi.

 

Svake godine barem jedna pčelinja paša na koju pčelar uvelike računa neslavno podbaci, tako da se niti jedan pčelar nije obogatio. Istovremeno, svojim trudom ama baš svaki pčelar pomaže široj zajednici u golom opstanku. Da, dobro ste pročitali: u golom opstanku. Glavni efekt rada pčela nije med, nego oprašivanje. Bez oprašivanja ne bi bilo novih biljaka i njihovih plodova, bez plodova ne bi bilo hrane, a bez hrane svi bismo tanko prdjeli.

Pa onda, otkud u nekim ljudima poriv da fizički unište ili čak spale košnice koje su vrijedni pčelari postavili na mjesta gdje su te košnice najpotrebnije? O tome čitamo ovih dana, naime, kako su jednom istaknutom međimurskom pčelaru uništili košnice, a istovremeno diljem Slovenije nepoznati mangupi pale nastambe najvažnijih kukaca ovog doba. Tko shvati, definira i opiše taj poriv za ultimativnom autodestrukcijom ljudskog roda, taj će dobiti Nobelovu nagradu za suzbijanje ljudske gluposti, jednom kad je uvedu.

Uistinu, kakav to budalaš moraš biti da zadireš u tuđu imovinu koja te posredno hrani, opskrbljuje kisikom i omogućava ljepotu u tvom oku? Imaš li ti uopće ljepotu u sebi i svom oku? Znam da takvi poput tebe ne čitaju novine i spadaju u onu skupinu koja godišnje ne pročita niti jednu jedinu knjigu, ali ipak! Ako ćemo svi šutjeti, budalaši će i dalje uništavati svijet oko sebe, a još važnije – svijet oko nas.

Zato, 20. svibnja poklonimo se pčelama i njihovim njegovateljima, pčelarima. Vrijeme u kojem je „sjekira u med copkala“ daleko je iza nas. Današnje važne usluge u ekosustavu pružaju nam pčele koje njeguje čovjek, a takvih je ljudi u općoj populaciji malo. Njihov je rad samozatajan i često vidljiv samo njihovom užem društvenom krugu. A bez njih, našeg društva ne bi ni bilo. Koliko je 20. svibnja Svjetski dan pčela, toliko je i Svjetski dan pčelara.