Rapidni nestanak međimurskih travnjaka

Već smo u osnovnoj školi učili što su travnjaci, ali ipak, podsjetimo se o čemu se radi. Travnjak je životna zajednica s travama u kojima ima vrlo malo ili uopće nema drveća. U Međimurju to su livade koje je potrebno redovito kositi i pašnjaci na kojima pase stoka. Travnjaci su nastali djelovanjem čovjeka te je za njihovo očuvanje potrebno i daljnje djelovanje čovjeka. E, tu nastaje problem…

Znate li neku lijepu livadu u užoj ili široj okolici vašeg bivanja? Promatrajte je u narednom razdoblju… Što na joj raste? Da li će je netko pokositi ili možda preorati? Širi li se po njoj neka biljka za koju ne znate ime ili je niste do sad vidjeli? Dva su moguća scenarija odgovora na pitanja. Opcija  jedan znači da je nitko neće pokositi te će se po njoj u narednih godinu do dvije proširi invazivne strane vrste kao što su zlatošipka ili će početi rasti bagrem, a nakon toga i druga drvenasta vegetacija te će livada postati šuma. Opcija dva znači da će biti preorana te na njoj niknuti kukuruz ili druga intenzivna poljoprivredna kultura.

Sl. 1 Širenje bagrema na livade

Da li znate neki pašnjak u užoj ili široj okolici vašeg bivanja vas neću niti pitati jer pojam stoke na ispaši u Međimurju je već dugo vremena scena koja podjeća na SF filmove. Pa kome danas još treba stoka?!

Uglavnom, uspijevamo li u zaštiti naših travnjaka? Trenutno je odgovor – ne. Broj malih poljoprivrednih proizvođača pada, nikome se ne isplati držati stoku te se pitam da li će nova Strategija EU za bioraznolikost do 2030. godine ustrajati na promjeni smjera. Pogledajte ako ste u prilici dokument o kojem govorim. Upravo se u njemu percipira značaj poljoprivrednika za očuvanje prirode. Krilatica dokumenta je „Vraćanje prirode u naše živote“. Zaista nam to želim, jer prirodu ne štiti jedva 500 osoba u sektoru zaštite prirode Republike Hrvatske već svatko od nas, pa i ti. Stoga, bez akcije i brige za svoju djedovinu i zasukavanja rukava nema promjene. Vrati prirodu u svoj život!