Od poluruševine do Centra za posjetitelje (1)

Današnji Centar za posjetitelje Med dvemi vodami na adresi Trg međimurske prirode 1 u Križovcu nije pao s neba! U nekoliko nastavka, fotografijama ćemo vam pokazati kako smo od poluruševne zgrade stvorili najbolji Centar za posjetitelje na sjeveru Hrvatske. CZP u Križovcu je prvi te vrste u Međimurju, jer je s radom započeo u travnju 2008. godine. Trenutno je i najmoderniji, te ima najbolje razrađen sustav za prijem posjetitelja i interpretaciju glavne teme – prirodnih vrijednosti Međimurja.

Zgradu i nekretninu tzv. Stare škole preuzeli smo krajem 2007. godine u poluruševnom stanju, kao poklon Grada Mursko Središće; gradonačelnik je bio Rudolf Klennert, a najzaslužnija za taj poklon pak tadašnja predsjednica Mjesnog odbora Križovec Danica Kovačić. U to vrijeme, kroz Križovec se postavljala vodovodna mreža, pa je ta nekretnina u samom središtu mjesta bila idealna za pogon i skladište gradilišta. Od preuzimanja pa do 22. travnja 2008. godine, interijer zgrade već je preuređen do razine da u njemu bude otvorena sezonska izložba „Mamut u Međimurju“ koju je te godine obišlo preko 3.000 ljudi. U zgradi je bio uređen i ured za prvih dvoje djelatnika Javne ustanove.

Idejni začetnik Centra za posjetitelje u Križovcu je sadašnji ravnatelj ustanove mr.sc. Siniša Golub, a ideju je pomogla razviti stručna voditeljica dr.sc. Mihaela Mesarić. Svojim zalaganjem, ideju je pogurala i Dragica Vugrinec, predsjednica Upravnog vijeća Javne ustanove.

Vodeći se dugoročnom vizijom i znanjima iz turizma i upravljanja zaštićenim područjima, u kompleksu nekretnine na površini od preko 3.000 kvadrata, najprije smo izgradili moderni sanitarni čvor, jer svaki posjetitelj najprije treba obaviti fiziološke potrebe. Paralelno je izgrađena i brvnara koja je danas dio stalnog postava pod nazivom „Moj hrast Adam“. Intenzivnim radom u zimi i na proljeće 2008. godine, stvorili smo zametak današnjeg Centra za posjetitelje Med dvemi vodami.

U nastavku su fotografije snimljene od siječnja do travnja 2008. godine, iz kojih je jasno vidljivo stanje objekta Stare škole i cijele nekretnine u trenutku preuzimanja, a koja danas izgleda sasvim drukčije.

 

Fotografije iz arhiva Javne ustanove Međimurska priroda / snimio: Siniša Golub