Zlatovrana u prolazu PHOTO by Robert Kranjec

Unazad nekoliko godina na području Međimurja postavljamo kućice za zlatovrane sa željom da ova osjetljiva ptica opet gnijezdi u našim krajevima. Da bi se trud mogao isplatiti, pokazuju nam fotografije zlatovrane snimljene na starom toku rijeke Drave između Selnice Podravske i Donjeg Vidovca, odnosno Donje Dubrave. Brojni podaci monitoringa pokazuju da je zlatovrana u sezonskom preletu preko Međimurja, a fotografije koje je snimio zaljubljenik u ptice i fotografiju iz Donje Dubrave Robert Kranjec dokaz su tome.

Zlatovrana je danas u Hrvatskoj kritično ugrožena vrsta koja je u 18. i 19. stoljeću bila rasprostranjena diljem Europe i naseljavala je cijelu kontinentalnu Hrvatsku, ali od 80-ih godina prošlog stoljeća ne gnijezdi na području Međimurja zbog intenziviranja poljodjelstva, odnosno nedostatka duplji za gniježđenje i travnjaka na otvorenim poljoprivrednim površinama te povećane opasnosti od trovanja ptica zbog akumuliranja pesticida u organizmu.

Unatoč današnjim nepovoljnim uvjetima za gniježđenje, ornitolozi ipak smatraju da postoji vjerojatnost da se zlatovrana pojavi na gniježđenju u našim krajevima,  prije svega zato jer postoje stabilne populacije zlatovrane u susjednoj Mađarskoj i nedalekoj Austriji te je ona u preletu iznad Međimurja prilikom selidbenih migracija.

Fotografije je snimio Robert Kranjec iz Donje Dubrave krajem kolovoza 2020. godine.