Na Međunarodni dan planina virtualni skok na Island!

Island
Lokalitet Svartifoss unutar područja Skaftafell. Danas dio NP Vatnajökull

Putopisno predavanje na daljinu nije najsretnije rješenje za nikog, a ponajmanje za planinare i poklonike aktivnog boravka u prirodi. Međutim situacija s pandemijom preselila je brojna zbivanja na internet platforme, pa tako i putopisna druženja. Jedno od njih bilo je i povodom Međunarodnog dana planina (11. prosinac). Održala ga je Mihaela Mesarić, stručna voditeljica Međimurske prirode – Javne ustanove, planinarka i ljubiteljica putovanja.

Temu, Island – vulkanski otok na rubu polarnog kruga, je putem ZOOM platforme pratilo oko šezdeset ljubitelja prirode i putovanja. Pratio ga je na Islandu i Čakovčanin Kristijan Gačal ugostitelj i certificirani somelijer. Već par godina živi i radi na Islandu te je razgovor sudionika online predavanja začinio vlastitim doživljajem ove zemlje vatre i leda.

Detalj s online putopisnog predavanja

Mihaela Mesarić, predavačica o Islandu je kazala: – Island je otok smješten na samom rubu polarnog kruga s negostoljubivom unutrašnjošću te brojnim ledenjacima i ledenjačkim lagunama uz obalu oceana. Recentna vulkanska aktivnost čini ga zemljom vatre. Dio je srednjoatlantskog grebena, mjesta nastanka nove zemljine kore, zbog čega obiluje brojnim prirodnim atrakcijama – vulkanima, gejzirima, vodopadima, vrućim izvorima i potocima. Thingvellir, Vatnajökull, Eyjafjallajökull, Svartifoss, Gullfoss, Jökulsárlón…

Predavanje su organizirali Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko geomorfološko društvo i Hrvatsko geografsko društvo.

Umjetnička instalacija