Rudarski zbor u dokumentarnom filmu o haldama

Rudarski zbor
Rajko Bogdan i Josip Rob – detalj snimanja dokumentarnog filma uz rijeku Muru

Udruga Rudarski zbor Mursko Središće osnovana je prije 12 godina. Danas ima devet aktivnih članova. Rudarski zbor Murskog Središća oplemenjuje svečanosti i manifestacije Grada Mursko Središće. Uvijek s ponosom poput njihovih predaka kad su ulazili u rudarska okna. Članovi su posebice aktivni uz obilježavanje sv. Barbare i obljetnice stradavanja rudara u jami Maj 3 te na Međunarodni dan rudara.

S obzirom da je Grad Mursko Središće u koordinaciji s Međimurskom prirodom proglasio je 2020. godinom haldi, realiziran je dokumentarni film na tu temu. Tako su halde kao dio rudarske geobaštine Međimurja okosnica dokumentarca ostvarenog suradnjom Grada Mursko Središće i Međimurske prirode – Javne ustanove (pogledajte ga OVDJE).

Rudarski zbor
Elementi odore koju s ponosom nose članovi Rudarskog zbora

U filmu se između ostalog  pojavljuju i sugovornici iz redova Rudarskog zbora, Rajko Bogdan i Josip Rob. Bogdan opisuje osobitosti njihove odore:

– Rudarska uniforma prepoznatljiva je u čitavom svijetu jer je jedinstvena. Tako i u Republici Hrvatskoj. Crne je boje. To je simbol rudarstva jer je ugljen crne boje. Ljudi koji su radili u rudniku bili su crni od ugljena, ugljene prašine i znoja. Imamo hlače, gornji dio sakoa, na kojima su obilježja rudarstva. Na gumbima su također simboli rudarstva. Na lijevoj strani, na džepu je grb Grada Murskog Središće na kojem je karabinka, “lenka”. Imamo i kapu na kojoj je s desne strane znak rudarstva.

Rudarski zbor
Zastava udruge

Nositi ovu uniformu svima je čast, stoga ima i mladih koji su zainteresirani za članstvo u ovu udrugu.

– Krajem prošle i početkom ove godine učlanili smo u Rudarski zbor pet mladih članova. Njihove uniforme su u izradi. Pandemija koronavirusa sve je nažalost zaustavila i ne može se intenzivnije raditi s mladima. Čekamo bolja vremena, bolju iduću godinu jer opet je sada na nama starijima da vodimo udrugu.Vjerujemo da će doći bolja vremena za druženje, ističe Bogdan s optimizmom.

 

Rudarski zbor
Snimanje kadrova za dokumentarac 2020. Godina haldi

 

otvorenje Centra MDV
Članovi Rudarskog zbora uveličali su i svečanost otvaranja Centra za posjetitelje Med dvemo vodami 16. lipnja 2020. godine