Pogledajte dokumentarni film 2020. Godina haldi

dokumentarni film 2020 Godina haldi (6)
Kako su nastajale halde prisjetili su se rudari Mijo Kontrec i Antun Jambrošić

Uz spomendan zaštitnice rudara sv. Barbare, 4. prosinca, Međimurska priroda i Grad Mursko Središće predstavljaju prigodan dokumentarni film posvećen haldama. Naime, godina 2020. proglašena je Godinom haldi. One su vrijedan dio rudarske geobaštine i upravo one čine krajobraz oko Murskog Središća jedinstvenim u Hrvatskoj.

Film je sniman na lokacijama na području Grada Mursko Središće u zoni djelovanja rudnika od kraja 19. st. do 1972. godine. U pola sata dokumentarističke riječi o rudarskoj geobaštini govore Dražen Srpak, Rajko Bogdan, Siniša Golub, Mijo Kontrec, Antun Jambrošić, Branko Lipić, Zoran Turk i Mihaela Mesarić.

Nikola Horvat
Nikola Horvat potpisuje kameru, ton i montažu

Scenarij dokumentarca potpisuje Mihaela Mesarić autorica projekta 2020. Godina haldi, producenti su Dražen Srpak, Grad Mursko Središće i Siniša Golub, Međimurska priroda. Za kameru, ton i montažu zaslužan je Nikola Horvat, naratorica i novinarka je Roberta Radović, a snimatelj studijske naracije Robert Guterman. U filmu su korištena povijesne fotografije iz arhiva Grada Mursko Središće te  kartografski prilozi Mihaele Mesarić i Nenada Buzjaka.

dokumentarni film 2020 Godina haldi (3)
Branko Lipić, Mijo Kontrec i Antun Jambrošić

Dokumentarni film sufinanciran je sredstvima Grada Murskog Središća i Međimurske županije. Ostvaren je u spomen na Ivana i Mariju Terek iz Murskog Središća i Franju Frančića iz Križovca te ostale poznate i nepoznate rudare koji su u međimurskim rudnicima ostavili najbolje godine svojih života.

Rudarski zbor
U dokumentarcu sudjeluju i članovi Rudarskog zbora Rajko Bogdan i Josip Rob

Dokumentarni film 2020. Godina haldi pogledajte od ponedjeljka 7. prosinca na sljedećoj poveznici:

https://youtu.be/lrRaIYfZsdU

 

okumentarni film 2020 Godina haldi (5)
Ekipa prigodom snimanja na terenu kod Spomen doma rudarstva u Murskom Središću

 

dokumentarni film 2020 Godina haldi (7)
O Gradu rudara govori i gradonačelnik Dražen Srpak

 

Mihaela Mesarić i Mijo Kontrec
Mihaela Mesarić, autorica projekta 2020. Godina haldi i Mijo Kontrec, rudar