58. godišnjica zaštite Platane u Nedelišću

Dana 4. veljače 1963. zaštićenom je proglašena Platana u Nedelišću. Akt o zaštite kaže: Na Trgu Republike u Nedelišću nalazi se platana prsnog promjera 150 cm, opsega u prsnoj visini 520 cm i visine 35 m. Starost stabla cijeni se na 250 godina te je u potpuno zdravom stanju.

Zanima Vas više o Nedeljskoj platani koja je po obujmu krošnje druga po veličini u Hrvatskoj? Kliknite OVDJE i pogledajte filmić Novi sjaj stare Platane na našem YouTube kanal. 

Podsjećamo da smo povodom 50. godišnjice zaštite Platane izdali knjigu Na početku bijaše stablo – 50 godina zaštite prirode u Međimurju.

To je knjiga o vremenu i ljudima koji su prije pola stoljeća započeli priču o zaštiti prirode u Međimurju, pa o onima koji su tu priču nastavili, a na kraju i onima koju tu priču pišu i danas. Od jednog zaštićenog stabla 1963. godine do Regionalnog parka Mura-Drava (2011.) i prepoznavanja prirodnih vrijednosti Međimurja od UNESCO-a (2012.) prošlo je pola stoljeća. U knjizi ćete uvijek iznova pronaći nešto zanimljivo i poučno te lakše smjestiti Međimurje u globalni kontekst zaštite prirode.