Okoliš bivše čakovečke vojarne postaje moderna parkovna oaza

eco bridge press
Sara Srša na predstavljanju projekta Eco Bridge u Međimurskoj palači turizma

Sara Srša, stručna suradnica Međimurske prirode na projektu Eco Bridge sudjelovala je na predstavljanju projektnih aktivnosti održanom u ponedjeljak 8. ožujka u zgradi Međimurske palače turizma. Predstavila je projektne sadržaje koje će Javna ustanova Međimurska priroda provoditi kao partner projektu. Pojasnila je da će jedna od osnovnih aktivnosti projekta biti izrada publikacije na temu šumskih ekosustava u urbanim sredinama.

S ciljem podizanja svijesti građana o važnosti bioraznolikosti organizirat će se radionice, konferencije, izraditi stručne studije, nabaviti suvremena oprema za promatranje ptica, postaviti kućice i nastambe za životinje. Organizirat će se tečaj prepoznavanja glasanja ptica na kojem će moći sudjelovati zainteresirani građani. Time će se u parku Centra znanja stvoriti nova staništa za ptice, kukce, male životinje, biljke i drveće.

eco bridge press
Aktivnosti su predstavljene na Dan žena, pa je župan Posavec poklonio ženama lončanice s jaglacima

Sam prostor bivše vojarne u Čakovcu postaje Centar znanja Međimurske županije, a okoliš moderan park. Revitalizirat će se uvažavajući povijesne, prostorne i ambijentalne karakteristike. Uredit će se nove pješačke staze, zasaditi novo zelenilo i cvijeće. Prostor će se opremiti urbanom opremom, postavit će se pametne klupe i nova javna rasvjeta, vodeći pri tome računa o sinergiji s biljnim i životinjskim svijetom na tom području, istakli su župan Matija Posavec i koordinatorica projekta koji provodi Međimurska županija Valentina Biševac. Pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić-Grlač istakla je kako je briga za okoliš ujedno i briga za zdravlje svih nas.

Revitalizacija parka jedan je od 15 projekata koji su Međimurskoj županiji odobreni kroz program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. INTERREG. U izradu projektno tehničke dokumentacije uložit će se 150 000 kuna, a ukupna vrijednost radova je oko 2 700 000 kuna, od čega će Međimurska županija izdvojiti 500 000 kuna.

 

Prostor bivše vojarne dobiva prekrasan park zahvaljujući europskom projektu
Prostor bivše vojarne dobiva prekrasan park zahvaljujući europskom projektu

eco bridge press

 

This project has been prepared and is being implemented with the financial assistance of the European Union. The content of this material is the sole responsibility of the Međimurje Nature – Public Institution for Nature Protection and under no circumstances does it maintain the position of the European Union and / or the Managing Authorities.