Učenici PŠ Miklavec postavili hotel za kukce

hotel za kukce Miklavec
Sudionici postavljanja hotela za kukce u dvorištu PŠ Miklavec

U dvorištu ispred školske zgrade PŠ Miklavec ovog su ponedjeljka učenici uz pomoć čuvara prirode Javne ustanove Međimurska priroda postavili hotel za kukce. U izgradnji novog doma za pčele, bubamare i druge korisne kukce sudjelovali su osnovnoškolci nižih razreda, od prvog do četvrtog razreda.

Tom su prigodom učenici naučili kako izgradnjom ovakvih hotela budući stanari dobivaju komfor s pet zvjezdica, a hotel postaje dom za tisuće korisnih kukaca. Novi stanari će u zimskim mjesecima ovdje naći mjesto za prezimljavanje. U toplijim pak mjesecima razni će kukci pronaći utočište, lijegati jaja i potražiti hranu na obližnjim cvjetovima i stablima te pomoći u održavanju bioraznolikosti.

 Ljiljana Jakšić, Ivanka Andrišek i  Sanja Vaser
Ljiljana Jakšić, Ivanka Andrišek i Sanja Vaser

U postavljanju hotela za kukce sudjelovale su osobna asistentica Ljiljana Jakšić te učiteljice Sanja Vaser i Ivanka Andrišek, koja je istakla:

Svi smo uzbuđeni i sretni što ćemo u dvorištu naše škole imati ovako vizualno lijepu i korisnu kućicu. Vjerujem da će djeca uživati promatrajući tko će se sve useliti i tako upoznati kukce i dio njihovog života. Podsjećam kako su učenici naše škole bili i u razgledu Centra Med dvemi vodami u Križovcu gdje im je također bilo poučno i zabavno upoznati biljni i životinjski svijet svog zavičaja. Drago mi je što smo ostvarili ovako lijepu suradnju s Međimurskom prirodom.

Vrijedni đaci odmah su krenuli u potragu i za prvim stanarima te u hotel unijeli mrave i druge sitne kukce. Oduševljeni konačnim izgledom kućice odlučili su joj dati naziv i jednoglasno odlučili: Hotel Malci Miklavec!

Javna ustanova Međimurska priroda dosad je postavila na raznim lokacijama u Međimurju, većinom u suradnji sa školskim ustanovama, desetak hotela za kukce.

hotel za kukce Miklavec
Upute kako i čime opremiti sobe za nove stanare učenicima je dao glavni čuvar prirode Velimir Bašek

 

hotel za kukce Miklavec
Učenici su obećali pratiti useljavanje novih stanara u njihov hotel tijekom nadolazećeh mjeseci

 

hotel za kukce Miklavec
Novi dom za korisne kukce učenici su prozvali hotel Malci Miklavec