Uz Svjetski dan zaštite okoliša večer posvećena leptirima plavcima

Gita Radiković
Učenica Gita Radiković inspiraciju svojih pjesama pronalazi u šetnjama kroz Bedekovićeve grabe

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode tim povodom organizira večer kulturnog i edukativnog sadržaja posvećenu ugroženoj vrsti danjih leptira: velikom livadnom plavcu (Maculinea teleius Brgstr.) i zagasitom livadnom plavcu (Maculinea nausithous Brgstr.). Spomenute dvije vrste kritično su ugrožene vrste danjih leptira u cijeloj Europi i u nas su strogo zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode.

Zbog toga ususret Svjetskom danu zaštite okoliša Javna ustanova Međimurska priroda predstavlja slikovnicu učenice Gite Radiković „Plavac‟ (ilustrator Goran Radiković) i multimedijalni uradak „Rapsodija o plavom‟ učenice Stjepane Posavec (mentor Nenad Novak). Program će se održati u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu u srijedu 2. lipnja 2021. godine s početkom u 18 sati.

Doživite ljepotu međimurske prirode i životni ciklus ugroženog leptira plavca, opjevane kroz deset pjesama, u prvijencu i slikovnici „Plavac‟ devetogodišnje pjesnikinje Gite Radiković iz Šenkovca. Pjesme su popraćene ilustracijama Gorana Radikovića, a audiozapisi recitacija autorice upotpunjuju doživljaj. Gita Radiković je devetogodišnja pjesnikinja i pripovjedačica iz Šenkovca, strastvena čitačica svega što joj padne u ruke, ljubiteljica dugih šetnji prirodom i nepopravljiv sanjar. Sudjelovala je na različitim državnim i međunarodnim literarnim natječajima i smotrama na kojima redovito postiže odlične rezultate, a radovi su joj objavljivani u zbornicima, časopisu „Kvaka‟ te na internetskom portalu TOP generacija. Motivi u njezinim pjesmama često su detalji iz prirode, a omiljeno mjesto za dugu inspirativnu šetnju je vlažna livada Bedekovićeve grabe. Nakladnik slikovnice je Knjižnica i čitaonica Općine Šenkovec.

“Rapsodija o plavom”kreativan je multimedijski uradak koji je osmislila i realizirala šestogodišnja djevojčica Stjepana Posavec, polaznica vrtića u Pribislavcu sada već davne 2012. godine. Na poziv Organizacijskog odbora HPKZ Međimurske županije i Željke Kadi, prof. na uključenje u Projektni dan OŠ I.G.Kovačić Sv. Juraj na Bregu koji je bio posvećen zaštićenoj vrsti velikog livadnog plavca, krenulo se u rad koristeći suvremene tehnologije kao sredstvo kreativnog izražavanja. Rezultat toga jest kolaž mnogobrojnih crteža koji su oblikovani u jedan multimedijski rad, tehnički obrađen od strane njezina mentora, Nenada Novaka. Taj rad bio je predstavljen na tom događaju i pobudio iznimno zanimanje. Originalnom pričom i tehnikom izvedbe i danas, devet godina kasnije zavrjeđuje da se ponovo predstavi javnosti i nađe svoje mjesto u programu Javne ustanove Međimurska priroda.

Oba programa odabir su i selekcija radova pristiglih na Natječaj Međimurske prirode za  društveno-kulturne i umjetničke programe na temu Priroda Hrvatske i izvedbu u 2021. godini.

Ulaz je slobodan. Posjetitelji se mole obavezno koristiti zaštitne maske za lice. U čast autorima i leptirima plavcima svi su pozvani odjenuti plave nijanse!

 

 

Pozivnica Plavac