Tjedan zaštite prirode uspješno proveden

autor fotografije Filip Lučin
Fotografija s izložbe “Od stabla do šume” autora Filipa Lučina

Javna ustanova Međimurska priroda nizom aktivnosti i programa obilježila je Tjedan zaštite prirode. Organiziran je povodom Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti koji se obilježavaju 22. svibnja.

Međimurski čuvari prirode postavili su novi hotel za kukce u suradnji s Osnovnom školom dr. Ivana Novaka Macinec. Zbog kiše, planirano postavljanje hotela za kukce u Područnoj školi Miklavec (OŠ Podturen) odgođeno je za 31. svibanj.

Sredinom tjedna u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu održan je prvi kulturni program odabran temeljem Natječaja Javne ustanove Međimurske prirode za društveno-kulturni i umjetnički program na temu PRIRODA HRVATSKE za izvedbu u 2021. godini. Otvorena je izložba fotografija  “Od stabla do šume” autora Filipa Lučina. Dvadeset pejzažnih fotografija može se razgledati do 2. lipnja u radno vrijeme Centra.

Davor Žerjav selektor izložbe i autor Filip Lučin
Davor Žerjav selektor izložbe i autor Filip Lučin

Lučin  je na spomenuti Natječaj prijavio svoje radove šumske tematike znajući da fotografijama potiče ljude razmišljati o prirodi:

– Kad velim stablo onda mislim na ona usamljena stabla koja su preostala u našem pejzažu. Nažalost sve ih je manje, ali kad čovjek prolazi kraj njih jednostavno ne može ih ne zamijetiti. Ona su fotografski zanimljiva, ali su isto tako dom pticama i drugim živim bićima. Šumarci su također zanimljivi kao fotografski objekti. Naposljetku, tu su i šume kojih odviše nemamo u Međimurju. U ovim preostalim imamo starija stabla o kojima se može ispripovijedati fotografska priča. Fotografije nemaju naziv, ali imaju priču. Zato želim da fotografije nakon izložbe žive u nečijem domu. Namijenio sam ih Udruzi za zaštitu životinja “Sklonište dobrote” koja će ih iskoristiti za financiranje svojih aktivnosti. Udruga će organizirati aukciju i svaka fotografija će pronaći novog vlasnika.

Tomislav Šovagović
Tomislav Šovagović u Centru Med dvemi vodami

Nakon otvorenja izložbe uslijedila je književna večer. Gost je bio prvi rezident Matulovog grunta novinar, pisac i teolog Tomislav Šovagović. Živopisni su detalji koje je publika doznala tijekom večeri o njemu. Sebe doživljava kao slavonskog Dalmatinca koji živi u Zagrebu. Rođeni je Šibenčanin. Objavio je zbirke priča “Rudnik čvaraka”, “Cesta knezova Bribirskih”, “Ispod skala”, “Latifundija” te roman “Mangan”. Dobitnik je 36 književnih nagrada. Deset priča iz Domovinskog rata uokvirio je u djelo “Kad narastem, bit ću Dražen” te u njoj predstavlja košarkašku legendu Dražena Petrovića. Knjigu poklanja jer želi da dospije do što više čitatelja. Ona je posveta Slavoniji, Dalmaciji i tragičnim događajima Domovinskog rata.

Zeleni kviz
Zeleni kviz organizirala je Sara Janković te nagradila one s najviše znanja

U prostorijama Knjižnice i čitaonice Grada Preloga održan je Zeleni kviz u kojem su sudjelovali učenici 2. razreda gimnazije Srednje škola Prelog. Najbolji u poznavanju prirode bili su nagrađeni. Stručna suradnica Međimurske prirode gostovala je na radio postaji Čakovec govoreći na temu prirode s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi očuvanja naše prirodne baštine.

promatračnica za ptice
Promatračnica za ptice u Žabniku

Krajem tjedna je u Žabniku otvorena za slobodno korištenje promatračnica za ptice u Žabniku. Opazite li osobite vrste pozvani ste poslati dojavu međimurskim čuvarima prirode. Obrazac pronađite na internet stranici www.medjimurska-priroda.info ili kontaktirajte čuvare prirode na broj 095 904 43 64.

Matulov grunt
Interpretacija na Matulovom gruntu na temu leptira plavaca

Završnica Tjedna zaštite prirode uslijedila je na Matulovom gruntu uz drugi Dan otvorenih vrata. Posjetitelji su s interesom razgledali staru hižu povezanu s gospodarskim objektom sa staklenim kubusom te gruntište. Stručni interpretari upoznali su sve zainteresirane s poviješću Matulovog grunta te s vrijednostima biljnog i životinjskog svijeta obližnjih Bedekovićevih graba.