365 dana Centra Med dvemi vodami: Sara Srša – Priroda je naša inspiracija!

Sara Srša
Sara Srša u galeriji Drava

Centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu otvoren je 19. lipnja 2020. godine. O radu Centra i njegovih 365 dana govori Sara Srša, mag. ing. silv. stručna suradnica za edukaciju, interpretaciju i promidžbu.

– Na Trgu međimurske prirode otvorili smo prije godinu dana prvi moderan interaktivan Centar za posjetitelje koji govori o prirodnim ljepotama Mure i Drave. Prvi je takav Centar uz područje rijeke Mure, pa i šire, gdje posjetitelji mogu saznati mnogo o prirodnoj baštini našeg kraja. Mjesto je to edukacije naših posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske i inozemstva, ali i lokalnog stanovništva o svom kraju i vrijednostima koje ono ima. Puno toga se kroz godinu dana dogodilo iako je to bila godina u kojoj je sve izgledalo kao da je svijet na trenutak stao. Marljivo smo radili, pa smo u toj 2020. godini nezahvalnoj za turizam ostvarili brojku od dvije tisuće posjetitelja. Od samog svečanog otvorenja, kroz Centar su prošle različite dječje i školske grupe, brojni individualni posjetitelji. I ove godine smo prošli brojku od tisuću posjeta. Početkom lipnja imali smo tisućitu posjetiteljicu iz jedne školske grupe iz OŠ Sv. Martin na Muri. Tena Turk učenica četvrtog razreda bila je oduševljena kad je primila prigodan poklon kao tisućita posjetiteljica i njezin osmijeh na licu nama je najveća nagrada i pokazatelj da dobro radimo.

* Tko su posjetitelji koji dolaze vidjeti i istražiti Centar?

– Centar je krenuo s radom kad je završila virtualna školska godina. Došlo nam je puno individualnih obitelji, ponajviše iz Međimurja koji su jednostavno morali doći vidjeti što se to novoga napravilo u tom malom mjestu Križovcu. Kako se dobar glas daleko čuje, tako smo imali posjetiteljicu iz Francuske, potom posjetitelje iz Zagreba, Rijeke, Slavonije, Dalmacije, … Dakle iz svih krajeva. Takav trend se nastavlja i ove godine.

* Kriza uzrokovana pandemijom bolesti COVID-19 stavila je muzeje, galerije i Centre za posjetitelje u velik izazov mogućnosti primanja posjetiteljskih grupa. Stoga je trebalo uložiti dodatne napore kako bi se pokazalo da se i u danima “lockdowna” nešto vrijedno događa i nalazi unutar zgrade Centra Med dvemi vodami, zar ne?

– Sve što smo uložili u promotivne aktivnosti prošle godine najveći efekt i odraz ima ove godine kada ubiremo plodove tih ulaganja. Od prvog dana mnogo smo radili na vidljivosti našeg Centra. Pravovremeno izlazimo sa svim informacijama prema javnosti kako bi ona saznala o načinima i putevima kako doći do nas. O radu Centra snimljene su reportaže, promotivni spotovi, radili smo edukativne filmove i dokumentarce. Promociju radimo sami, svojim trudom. zalaganjem i znanjem. Nedavno smo bili i dio nacionalne kampanje “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!” gdje smo prepoznati kao jedna od tri stvari koje su zavrijedile promovirati Međimurje.

Nagrade za uređenje interijera

* Kakvi su dojmovi posjetitelja, kakve uspomene nose nakon razgleda postava?

– Kad se posjetiteljima prenese neki nepoznat podatak iz biljnog ili životinjskog svijeta na zanimljiv način to je njima istinsko oduševljenje. Također sve iznenađuje izgled i opremljenost Centra što je prepoznala i struka. Centar je osvojio dvije nagrade za uređenje interijera. Prošle godine u sklopu najvećeg hrvatskog događaja za dizajn “Zagreb Design week” u kategoriji Dizajna interijera prvu nagradu je osvojio upravo naš Centar. Ove godine je na natjecanju Big SEE – where life is creativity, u kategoriji Turistički dizajn – Arhitektura i dizajn kao iskustvo, Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ osvojio prvu nagradu. Ponosni smo na to. Djecu oduševljava i moderno igralište opremljeno suvremenim igralima.

* Krajem siječnja ove godine bilo je moguće organizirati posjet većeg broja posjetitelja u jednom danu, odnosno noći. Kako je Centar iskoristio priliku?

– Ove je godine Noć muzeja bila u digitalnom ozračju. Većina muzeja u Hrvatskoj je odustala od organizacije programa za Noć muzeja na način kako je to bilo prethodnih godina kada se čekalo u redu da bi se obišao muzej i odlučili su predstaviti se virtualno putem videa. Mi smo odlučili raditi uz preporučene epidemiološke mjere koje su u to vrijeme bile zadane. Kroz šest grupa proveli smo više od stotinjak posjetitelja kroz naš postav. Organizirali smo druženje na otvorenom uz vatricu i tople napitke, što su posjetitelji prihvatili s iskrenim oduševljenjem i odobravanjem.

Bonus plus programi

* Proteklih dva mjeseca stvoreni su uvjeti za organizaciju kulturnih programa što je dodatna vrijednost u radu Centra. Što posjetitelji mogu doživjeti?

– Prošle godine raspisali smo natječaj za kulturne i društvene programe na temu prirode, a koji će se održavati u našem Centru. Krenuli smo s provedbom tih aktivnosti. Dosad smo imali dva događaja: izložba fotografija autora Filipa Lučina te večer u kojoj smo predstavili slikovnicu Gite Radiković “Plavac” i multimedijalni uradak Stjepane Posavec “Rapsodija o plavom”. U srijedu 30. lipnja u 18 sati gostuje Lea Šprajc i Janja Kovač koje će izvesti glazbeno predavanje „Štreka – metalna kralježnica Međimurja‟.  Pozivamo sve zainteresirane neka dođu, bit će to ugodna večer. Organiziramo i događanja na Matulovom gruntu. Sada već možemo reći da imamo tradicionalni Dan otvorenih vrata na Matulovom grunt. Jednu nedjelju u mjesecu od 14 do 18 sati otvaramo Grunt za svu zainteresiranu javnost kako bi razgledali tu renoviranu staru hižu. Na Gruntu je boravio i prvi rezident Tomislav Šovagović novinar, pisac, teolog, radijski voditelj. Jako mu se svidjelo i kazao je da će se ponovo vratiti. Imao je i kratki program, književnu večer u Centru Med dvemi vodami.

* Dio Centra je i bogato opremljena suvenirnica. Kakav je interes za unikatnim proizvodima sa štihom međimurske prirode?

– U našoj suvenirnici može se pronaći četrdesetak različitih suvenira i niz atraktivnih publikacija. Suveniri sadrže dizajn Centra MDV i Međimurske prirode. Majice jelenka, sove kukuvije, leptira plavca i drugih naših osobitosti flore i faune. Posjetitelji su oduševljeni našim suvenirima. Rado ih kupuju. Najviše nas veseli kad opazimo negdje u gradu ili u prirodi kad te iste suvenire primjerice majice, ruksake, boce za vodu i slično, s radošću nose i koriste. Suvenirnica se može posjetiti neovisno o radu postava. Može se izabrati unikatni poklon za sve prigode.

Sara Srša
U suvenirnici Centra može se nabaviti i knjiga Alda Leopolda “Ljetopis pješčanog okruga”

Kontinuirana edukacija

* Centar ne čine samo zgrada i oprema, već Centar čine ljudi. Mnogo se radi na edukaciji što pridonosi kvalitetnoj usluzi. Kakva je atmosfera i međusobna suradnja djelatnika Centra?

– Puno smo radili i na samoj edukaciji nas djelatnika, od tečaja za turističke vodiče i interpretatora prirodne baštine. Naša kvaliteta rada u Centru se samim time povećava iz dana u dan. Svi kolege su visokomotivirani, svi vole raditi u Centru. Volimo se družiti. Ne znam odakle nam sva ta energija i inspiracija. Svaki dan se trudimo stvoriti nešto novo, stvoriti novu ponudu i organizirati neko novo iznenađenje za posjetitelja. Ovo što mi radimo je nešto posebno. Naravno osim rada u Centru, radimo i na drugim stalnim poslovima Javne ustanove Međimurska priroda. Kad dođe lijepo vrijeme kreću monitorinzi. Balans između rada u uredu, u Centru i rada u prirodi vjerojatno je ključ balansa da se s toliko strasti možemo posvetiti poslu i uživati u njemu. Otuda vjerojatno i nama svima  ta inspiracija.

* Zasigurno ima planova i za sljedećih 365 dana?

– Vrijeme pred nama donosi nove izazove. Želimo što više toga organizirati, gdje će ljudi moći doći družiti se, vidjeti nešto novo, naučiti nešto, posjetiti nas. Puno je ciljeva, a jedan od njih je povećati broj posjetitelja i povećati njihovo zadovoljstvo dolaska u naš Centar. Pozivam sve neka dođu i istraže naše galerije Mura i Drava te brvnaru Moj hrast Adam. Poigrajte se i na našem igralištu, odmorite u sjenici. Naš Centar je i bikefriendly destinacija. Kako godi stigli, s radošću ćemo vas dočekati.

Sara Srša
– Za naše posjetitelje nastojimo uvijek organizirati nešto novo, ističe Srša