Uspješna akcija za bregunice

Akcija čišćenja obale rijeke Drave u travnju donijela je rezultate!

Djelatnici Međimurske prirode tijekom ljeta provodili su monitoring bregunica na međimurskim rijekama, a najveća populacija bregunica zabilježena je upravo na dijelu očišćene obale na rijeci Dravi kod Gornjeg Hrašćana. Na ukupno 300 metara očišćene obale zabilježeno je oko 300 manjih i većih rupa koje su izbušile bregunice kako bi u njima napravile gnijezdo za svoje potomstvo. Osim toga, i u zraku je bila velika gužva i buka jer je 50-ak ptica neprekidno ulijetalo i izlijetalo iz gnijezda, vjerojatno neke i donoseći hranu svojim mladuncima.

Obala Drave prije dolaska bregunica (travanj)
Obala Drave nakon dolaska bregunica (kolovoz)
Rupe u obali – gnijezda bregunica

Treba napomenuti da je monitoring proveden pomoću čamca i opreme koju je Međimurska priroda nabavila iz projekta Riverside. Naravno, djelatnici su prije izlaska na rijeku pohađali edukaciju o sigurnom upravljanju plovilom!

Djelatnici Međimurske prirode na monitoringu čamcem

Zašto čistimo obalu za bregunice?

Bregunica (Riparia riparia) živi u kolonijama gradeći gnijezda u rupama na odronjenim obalama nizinskih rijeka. U njima buši duboke vodoravne rupe do jednog metra te najčešće ima dva legla godišnje. Osim na obalama strmih riječnih korita bregunica se gnijezdi i na obalama šljunčara, jezera i ribnjaka.

Jeste li znali da par bregunica u jednom danu prilikom sezone gniježđenja može pojesti do 10.000 komaraca?

Ako vas je ova informacija iznenadila nadamo se da ste shvatili vrijednost ove volonterske akcije!

Ovih dana bregunice se pripremaju za odlazak u toplije krajeve subsaharske Afrike, a idućeg proljeća pridružite nam se opet u volonterskoj akciji čišećenja obale za brugunice!