Istraživači u Rudaru otkrili što sve leti, pliva, gmiže i cvate „med dvemi vodami‟

Istaknuti hrvatski prirodoslovci na jednostavan su i nadasve zanimljiv način predstavili rezultate istraživanja životinjskih i biljnih vrsta provedenih tijekom 2021. godine na području Međimurske županije. Ovo prirodoslovno predavanje pod nazivom Copernica, čikov, skunjkač – rezultati istraživanja Međimurske prirode 2021. godine u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode održano je u srijedu 24. studenoga u dvorani Centra za kulturu Rudar u Murskom Središću. Predavači su bili stručni suradnici udruge Hyla i Javne ustanove Međimurska priroda te BIOTA j.d.o.o. Suorganizator programa bio je CZK Rudar, a konferansu je vodila Mihaela Mesarić, stručna voditeljica Javne ustanove Međimurska priroda.

Toni Koren i Daria Kranželić iz udruge Hyla

Ravnatelj Ustanove Siniša Golub pozdravio je sve okupljene istraživače, prirodoslovce, učitelje, profesore, volontere i zaljubljenike u prirodu. Sjajnu uvertiru u program dao je Toni Koren, viši stručni suradnik Udruge Hyla nizom zanimljivosti iz života danjih i noćnih leptira. Kroz temu Coprnice i matuli u Međimurju publika je saznala kako je ove godine u Međimurju zabilježeno 56 vrsta danjih leptira te čak 593 vrste noćnih leptira. Kad se gotovo u cijeloj Europi bilježi drastičan pad broja oprašivača, u Međimurju se istovremeno bilježi priličan broj noćnih leptira. Iako Međimurje ne krasi mnogo cvatućih livada, rezultati istraživanja ukazuju na to da leptirima posebice odgovaraju područja uz Muru.

Rezultate istraživanja ihtiofaune kroz temu Čikov i ostale ribe predstavio je Dušan Jelić iz BIOTA j.d.o.o. Posebice je istaknuo podatak kako Međimurje ima više piškura negoli ostatak Europe zajedno, a pronađeni su na tri lokaliteta. Zanimljiva je i potvrda vrste koljuška na dva lokaliteta.

Dušan Jelić govorio je o pronalascima čikova

Rezultate terenskog istraživanja velikog i dunavskog vodenjaka predstavila je Daria Kranželić, stručna suradnica udruge Hyla. Publike je kroz njezino predavanje saznala tko to sve pliva „med dvemi vodami‟. Veliki vodenjaci pronađeni su na tri lokacije i potvrđena je prisutnost obje vrste vodenjaka. Ugroze za opstanak ove vrste su gubitak staništa, promjena u vodenim režimima, poribljavanje vodenih tijela, invazivne vrste, odbacivanje pesticida u prirodu i bolesti. Istraživanja su sufinancirana sredstvima iz EU projekta RIVERSIDE.

Sara Kočiš predstavila je niz monitoringa koje odrađuju djelatnici Međimurske prirode

Završno predavanje Rogljač, ftič, rak održala je Sara Kočiš, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode. Ukazala je na niz praćenja životinjskih i biljnih vrsta koje provode djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda kao crna žuna, kockavica, crnkasta sasa, vodomar, bregunica, šišmiši, jelenaka, piljci, lastavice i dr. U pojedinim istraživanjima Međimurske prirode uključuju se i volonteri stoga je Kočiš zahvalila svima na odličnom ovogodišnjem odazivu na sve akcije. Istaknula je zanimljivost kako je ovog proljeća u akciji spašavanja vodozemaca sudjelovalo čak 200 volontera koji su spasili gotovo šest tisuća vodozemaca. Javna ustanova Međimurska priroda ovim je danom istraživača i programom u dvorani Rudar u Murskom Središću ujedno i obilježila Međunarodni dan volontera (5. prosinca). Volonteri i posjetitelji programa primili su prigodne poklone koji će ih svakodnevno inspirirati i poticati na daljnje uključivanje u programe Javne ustanove Međimurske prirode s ciljem zaštite prirode.

Sara Kočiš je u ime domaćina istakla osobito zadovoljsto viđenim prezentacijama koje su bile pristupačne za sve generacije te kazala:

– Vidjeli smo kako svi mi radimo puno dobroga za prirodu i na to možemo biti ponosni.

Program je održan sukladno svim aktualno propisanim epidemiološkim mjerama (ulaz u dvoranu uz Covid potvrdu, korištenje zaštitnih maskica za lice i pridržavanje propisanog razmaka).

Istraživanje je sufinancirano sredstvima EU iz projekta RIVERSIDE.