Informacije „na dlanu‟ u službi zaštite zavičajne prirode

Na svojim plećima Javna Ustanova Međimurska priroda gordo je iznijela petnaest vrlo dinamičnih godina rada. Sve aktivnosti Ustanove od prvog dana transparentno se daju na uvid cjelokupnoj javnosti. Paralelno s razvojem novih platformi krošnja informiranja javnosti o samom radu Ustanove iz dana u dan sve je bujnija. Što sve Međimurska priroda kontinuirano radi kako bi predstavila svoj rad, ali i senzibilizirala javnost o ulozi svakog pojedinca zajednice u domeni zaštite prirode, donosimo u sažetom pregledu.

Uz „živu riječ‟ kojom svaki djelatnik Međimurske prirode promiče i interpretira vrijednost prirodne baštine Međimurja i potrebu zaštite prirode, široka je lepeza kanala informiranja. Prije svega tu je web stanica Javne ustanove Međimurska priroda med-dvemi-vodami.info. Sadržaj stranice donosi pregled aktualnih vijesti s terena, projektne aktivnosti, obljetnice, nove publikacije, druge relevantne informacije o radu Ustanove. Posebice se skreće pozornost na rubriku „Pristup informacijama‟ gdje se mogu pronaći opći aktualni dokumenti te arhiva. Osim mrežne stranice Ustanove, djelatnici Međimurske prirode aktivno brinu i o web stanici med-dvemi-vodami.info kroz koju kolaju informacije o radu Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu i Matulovu gruntu u Frkanovcu.

Digitalno informiranje prisutno je i na društvenim mrežama kroz objavljivanje aktualnosti na FB stranici Međimurska priroda – Javna ustanova i FB stranici Med dvemi vodami – Centar za posjetitelje Križovec. Instagram je također „ladica‟ gdje se na adresi #meddvemivodami objavljuju zanimljivosti iz rada Ustanove.

Biljni i životinjski svijet, staništa, bioraznolikost, projekte aktivnosti, videozapisi događanja, predstavljanje djelatnika u vidu kratkih podcast objava, dokumentarni filmići i druge video objave nalaze se na platformi YouTube kanalu Međimurska priroda.

Međimurska priroda prisutna je i na elektroničkim medijima gdje se gotovo svakotjedno na lokalnim i regionalnim portalima objavljuju najave, vijesti, pregledi događanja u organizaciji Ustanove. Ostvarena je vrlo kvalitetna suradnja s radio postajom Hrčak, gdje se jednom mjesečno emitira poučna emisija „Priroda na Hrčku‟. Jedna od njih objavljena je na YouTube kanalu Međimurska priroda. Krajem prošle godine u digitalnom obliku i dvotjednom ritmu krenula je objava glasila Perivoj Zrinski news. Dosadašnja izdanja pogledajte OVDJE.

Nisu zapostavljeni ni čitatelji tiskanih medija. U Regionalnom tjedniku dosad je svakotjedno izlazila kolumna Međimurske prirode, a ove je godine prerasla obimom u duplericu. Rubrika „Ficlek‟ prepoznatljiv je dio u Međimurskim novinama sa sadržajem rada Međimurske prirode i Centra Med dvemi vodami, a objavljuje se dva puta mjesečno. U tjedniku Međimurske novine u proljetno vrijeme izlazi i specijalni prilog “Čuvari prirode”.

Edukativni promotivni materijali kao što su Tko su čuvari prirode, Modro-zeleno blago Međimurja, luksuzna fotomonografija Priroda Međimurja i/ili knjiga Kako smo stvarali Centar za posjetitelje Med dvemi vodami te povremene prigodne tiskovine kao što su plakati, kalendari, informativne karte i drugi također pridonose naporima korektnog informiranja javnosti. Također, ulažu se brojni radni sati u organizaciju volonterskih programa, radionica, kulturnih i drugih programa uz zajednički nazivnik htijenja educiranja javnosti s fokusom na zaštitu prirode što i jest osnovna zadaća djelovanja Javne ustanove Međimurska priroda.