MARINA PRELOG: Ptice oku blizu kao na dlanu

Sedmogodišnji Armin iz Male Subotice najviše voli vrane jer su, kako nam je kazao, crne boje. A njegova omiljena boja je crna. Desetogodišnja djevojčica Stela iz Male Subotice najviše voli vrapčiće. Oboje su uz pomoć stručnih djelatnika Javne ustanove Međimurska priroda i kroz durbin upoznali nove ptičje vrste na Marini Prelog. Na ovom je lokalitetu nakon prvog promatranja ptica početkom veljače, ponovo organizirano ptičarenje u nedjelju 20. ožujka.

Lara Vrbanec

Šetajući s roditeljima po preloškoj Marini, Lara Vrbanec opazila je kako se ljudi okupljaju uz obalu jezera, pa je odlučila približiti se i vidjeti što se događa. Po struci je biolog, pa se oduševila kad je shvatila da je organizirano promatranje ptica. Kazala nam je kako će je ovaj dan potaknuti da se više informira o sličnim aktivnostima, posebice u Maksimiru te da će se vjerojatno i ubuduće posvetiti determinaciji ptičjih vrsta.

Tomislav Petrinjak

Iz Ivanca na Marinu Prelog često dolazi Tomislav Petrinjak sa suprugom i dvije kćeri. Vole prirodu, a ovaj kraj vole obilaziti zbog ljepote jezera, a i bogatstvo ptica ih fascinira. Petrinjak ističe kako i u Ivancu postoji manje jezero, gdje odlaze vidjeti divlje patke i labudove koji ih oduševljavaju zbog svoje veličine.

– Snimate nekaj?! Ptice gledate! I mi ih želimo vidjeti…”, takvih i sličnih komentara bilo je više. Jer, mnogi su šetači isprava pomislili kako se nešto snima za televizijski program, ali su se ubrzo oduševili kad su saznali da i sami mogu vidjeti udaljene ptice uz pomoć dalekozora i durbina, toliko blizu kao da su na dlanu.

I najmlađi su s oduševljenjem promatrali uzbudljiv ptičji svijet

Tek dio je to impresija s ptičarenja organiziranog po drugi put na ovom idealnom lokalitetu za promatranje ptica. Kroz tri sata čak stotinjak osoba zainteresiralo se vidjeti i prepoznati ptice, a osim iz Preloga promatrači ptičjeg svijeta stigli su iz Koprivnice, Ivanca, Varaždina, Zagreba, Belice, Draškovca, Male Subotice, Čehovca, Palinovca, Donjeg Kraljevca, Čakovca, a kroz leću durbina u ptičji svijet zavirio je oduševljeno i jedan mladi Meksikanac. Opaženo je i zabilježeno pravo malo bogatstvo ptičjeg svijeta: veliki vranac, mali vranac, siva guska, lisasta guska, riječni galeb, galeb klaukavac, ćubasti gnjurac, crnogrli ronac, crne liske, krunate patke, divlje patke, veoma zanimljive patke lastarke i jato od tristotinjak crnih liski.

I vrsni stručnjak Bolesław Jan Słocinski iz Udruge BIOM na promatranju ptica na preloškoj Marini

Međimurska priroda organizirala je ovu rekreativnu aktivnost unutar projekta Eco Bridge, a druženje i ptičarenje na Marini Prelog bilo je povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite šuma (21.03.) i Svjetskog dana voda (22.03.). Osim stručne pomoći oko prepoznavanja ptica, Međimurska priroda poklonila je “novopečenim” ptičarima tiskane kalendare za 2022. godinu i prigodne bilježnice s motivom ptice vodomara za uspomenu na ovaj atraktivan boravak i druženje u prirodi. Međimurska priroda nastavit će uskoro s organizacijom sličnih aktivnosti i promatranjem ptica za zainteresiranu javnost i na drugim lokalitetima.