Krtica je svejed, a ne biljojed i napasnik

U proljeće kreću intenzivni radovi u vrtovima. Svi oni koji imaju vrt dobro znaju za nakupinu zemlje koja izgleda poput brdašca, a rezultat je djelovanja krtica. Radi se o krtičnjacima koji ljudima većinom smetaju zbog estetskih razloga i narušavanja izgleda privatnih vrtova i travnjaka.

Krtičnjak najčešće nastaje na mjestima gdje je tlo rastresito i rahlo tijekom proljeća i jeseni kad je krtica najaktivnija. Krtica u konstantnoj potrazi za hranom stalno obilazi hodnike i kopa nove te gotovo nikad ne izlazi na površinu zemlje u potrazi za hranom. Krtica progriza nešto korijenja biljaka dok kopa hodnike, što nažalost rezultira s propadanjem biljke, no međutim nisu samo one krive za svaku štetu, već su odgovorni i ostali stanovnici tla (štetnici) kao što su miševi, rovac, voluharice i još neki drugi sitni glodavci.

Krtičnjaci smetaju ljudima zbog narušavanja izgleda vrtova i travnjaka
Krtičnjaci smetaju ljudima zbog narušavanja izgleda vrtova i travnjaka

Krtica je sisavac koji živi u zemlji te ima niz prilagodbi za što uspješniji život u tlu. Ne treba joj vid, ali ima dobro razvijena druga osjetila i osjeća vrlo blage vibracije, a njuška joj je pokrivena dlačicama koje joj pomažu prilikom traženja plijena.

Valjkasti oblik tijela omogućuje joj lakše kretanje u zemlji uz pomoć kratkih prednjih nogu s kanđama na kojima su snažni nokti zakrivljeni prema van i koji im služe da kopaju tunele razbacujući zemlju na stranu.

Krtica je potpuno prilagođena životu u tlu te rijetko izlazi na površinu zemlje

Krtica je svejed, hrani se malim kukcima, ličinkama beskralježnjaka i glistama. Budući da ima brz metabolizam, dnevno mora pojesti velike količine hrane. Svi oni koji na svojem travnjaku imaju krticu mogu biti sigurni da je u zemlji ispod trave mnogo različitih životinja koji su njihova hrana. Stoga zaključimo, krtica nije samo vaš neprijatelj nego i prijatelj jer kopanjem rovova prozračuje zemlju i nije joj namjera pojesti biljke i korijenje biljaka.

Krtice su zaštićene vrste i ne smiju se ubijati, primjenom prirodnih i ekoloških metoda možemo otjerati krtice i spasiti svoj vrt od krtica i krtičnjaka .