Edukacija o krivolovu crne liske i promatranje ptica na delti Neretve

Djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda potrebom edukacije na temu krivolova crne liske i prepoznavanja ptica boravili su krajem svibnja na području delte Neretve. Edukaciju su provodili Bolesław Jan Słocinski i Iva Rajković, članovi Udruge BIOM.

Promatranje ptica na ušću Neretve

Upoznavanje krajobraza neretvanskog područja, upoznavanje s vrstama ptica i njihovih staništa provedeno je ptičarenjem odnosno promatranjem i prepoznavanjem ptica uz pomoć dalekozora i durbina. Obiđeno je ušće Neretve uz ranojutarnje i večernje ptičarenje, maslinici, lokalitet na području Vida i vidovskog blata gdje gnijezde brojen vrste ptica. Upravo u dijelovi močvare na ovomu prostoru proglašeni posebnim ornitološkim rezervatima (Prud, Pod gredom). U Metkoviću je razgledan i Prirodoslovni muzej gdje se nalazi jedna od najvećih ornitoloških zbirki u Europi. Ušće Neretve posebni je ornitološko-ihtiološki rezervat. Bogati trščaci daju tom području prepoznatljiv izgled močvarnog staništa. Ušće Neretve stoga je važno kao zimovalište i odmorište za vrijeme selidbe za ptice močvarice (čaplje, žličarke, različite vrste ćurlina, čigre), a močvarna područja za selidbu i zimovanje patka i liski. Tijekom edukacije na temu krivolova Bolesław Jan Słocinski i Iva Rajković upravo su naglasili problematiku nezakonitog i pretjeranog lova divljih ptica osobito crne liske. Analizom dokumentarnog filma „Neretva prokleta nije povlaštena‟ i plakata o socio-ekonomskoj analizi krivolova na Neretvi, timu ovog studijskog putovanja dan je uvid problematike krivolova na neretvanskom području i potrebi zaštite te očuvanja crne liske i drugih vrsta.

Voditelji edukacije, predstavnici Javne ustanove Dubrovačko-neretvanske županije i tim Javne ustanove Međimurska priroda

Boravak na neretvanskom području iskorišten je i za susret s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Iskustva i problematika rada na terenu izmijenjena su s ravnateljicom Marijanom Miljas Đuračić, višom stručnom suradnicom za zaštitu i očuvanje Ivanom Golec i čuvaricom prirode Ivanom Konjevod. Domaćini su organizirali na jezeru Kuti fotosafari te priuštili timu Međimurske prirode poglede na močvarne rukavce, šaš, lopoče, lokvanje, zmiju ribaricu i brojne vrste ptica.