Dojavite nalaz mrtve, ozlijeđene ili bolesne divlje i strogo zaštićene vrste

Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/1315/1814/19127/19) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/1373/16), svaka osoba dužna je prijaviti Zavodu za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja slučajno uhvaćene i/ili usmrćene, odnosno ozlijeđene ili bolesne jedinke divlje i strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu ili telefonski u roku 24 sata, na način kako je to predviđeno u okviru Sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja i evidenciju koji vodi Zavod.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Prikaz prostornog rasporeda divljih i strogo zaštićenih vrsta dojavljenih putem web obrasca u razdoblju od prosinca 2014. do lipnja 2022. godine u Međimurskoj županiji

Bilo da šećete prirodom ili se vozite cestom te ste pronašli divlju i strogo zaštićenu vrstu dužni ste prijaviti nalaz. Prikupljanjem podataka pratiti se stanje vrsta te njihovo kretanje. Od kraja 2014. godine pa do lipnja 2022. godine na području Međimurske županije putem obrasca zabilježeno je 117 nalaza. Nalazi se uglavnom odnose na ptice (vjetruša, šumska sova, kukuvija, bijela roda), sisavce (dabar, vidra, kuna zlatica, kuna bjelica, hrčak), gmazove (smukulja) i ostale životinje koje često stradaju na prometnicama uslijed naleta automobila.

Međimurska priroda od 2016. godine provodi kampanju “Pazi, jež na cesti” u kojoj poziva vozače automobila da povećaju pažnju na prometnicama kako bi se smanjio broj stradalih ježeva pod kotačima automobila. Veliki broj stradalih ježeva na prometnicama upućuje na znak da vozači povećaju pažnju pri vožnji, pogotovo noću kad su ježevi aktivniji i često se mogu vidjeti kako prelaze cestu. U tu svrhu izrađene su naljepnice za automobile kako bi ljudi, gledajući vozilo ispred sebe s istaknutom naljepnicom, povećali svoju svjesnost i pazili na male bodljikave sudionike u prometu.