Što povezuje rudarsku baštinu Labinštine i Međimurja?

S ciljem očuvanja povijesnog eksploatiranja ruda, rudarske i industrijske baštine nedavno je u blizini Križovca odnosno Centra za posjetitelje Med dvemi vodami otvoren Spomen dom rudarstva – Cimper u Murskom Središću te Spomen park naftaštva u Peklenici. Križovec također ima svoju rudarsku povijest, pa će nadogradnja ovih turističkih atrakcija biti upravo u podrumskom dijelu zgrade Centra Med dvemi vodami s prikazom detalja rudarskog života s ovih prostora.

Detalj snimljen u Narodnom muzeju Labin

Kako bi se projekt novog izložbenog prostora u Križovcu što kvalitetnije osmislio Međimurska priroda organizirala je studijsko putovanje u Istru s namjerom upoznavanja rudarske baštine Labinštine. Djelatnicima Međimurske prirode na studijskom putovanju pridružili su se Zoran Turk, ravnatelj Centra za kulturu “Rudar” u Murskome Središću te arhitektica Anja Zanjko.

Tijekom studijskog putovanja razgledala se rudarska i industrijska baština Labinštine

Vedran Kos, ravnatelj Narodnog muzeja Labin proveo je međimurski tim kroz rudarsko mjesto Vinež, Podlabin, starogradsku jezgru Labina i druge arheološke i kulturno-povijesne zanimljivosti grada Labina.

Labin
U rudnicima se mukotrpno radilo teškim pneumatskim bušilicama tzv. “beograđankama”

Potom je , licencirani turistički vodič Mladen Bajramović upoznao međimursku ekipu s poviješću grada Raša koji se nalazi na području bogatim ugljenom, od planske urbanističke gradnje preko povijesnih gospodarskih promjena. Tom prigodom razgledan je i Centar Arsia, mali muzej rudarstva.

Velebno zvono teško 300 kg na raškom trgu u spomen poginulim rudarima 1940. godine

Osnovna impresija studijskog putovanja spoznaja je mukotrpnog rada u rudnicima, ali i snažne solidarnosti koju su iskazivali rudari Labinštine. Novi spomenici rudarskoj baštini u Međimurju nastavljaju se i nastavit će se projektirati te osmišljavati upravo s težnjom davanja naglaska na tu snažnu rudarsku etiku.

Centar Arsia, mali muzej rudarstva u mjestu Raša

Međimurska priroda kontinuirano i niz godina provodi edukaciju na temu rudarske baštine ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama. U nastavku pogledajte video zapis jednog takovog putovanja u Austriji i razgled rudnika soli Hallein koji se nalazi u blizini Salzburga.