Što nam se to ulovilo u vršu?

Krajem rujna djelatnici Međimurske prirode krenuli su na terenski obilazak vodenih površina diljem Međimurja kako bi provjerili prisutnost autohtone vrste riječni rak (Astacus astacus), odnosno napravili monitoring. Dana 28. rujna pridružili su nam se i učenici sa svojim učiteljicama iz tri međimurske škole – OŠ Mursko Središće, OŠ Orehovica i OŠ Donja Dubrava. Vodile su ih učiteljice Jasminka Jagečić-Žerjav, Monika Kanižaj Silaj, Aleksandra Srnec i Sanja Drakulić. Zašto su nam se priključili baš oni? Kroz projekt Zajednica škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav učenici, čije škole su uključene u projekt, sve imaju prilike više uključiti i sudjelovati u konkretnim aktivnostima u zaštiti prirode. S njima smo obišli rijeku Muru, jezero Mičigen i rijeku Dravu kako bismo istražili kakvo je stanje rakova u vodenim površinama u njihovoj blizini.

Kroz monitoring riječnog raka susreli smo se i s invazivnom sjeverno-američkom vrstom signalni rak (Pacifastacus leniusculus) koja je vrlo česta u Međimurju. Upravo je to činjenica koja iznenađuje učenike, ali i vrlo dobar primjer za učenje o utjecaju invazivnih vrsta na naše autohtone. Na koji način su dospjele u prirodu, možemo li ih razlikovati, koje invazivne vrste još postoje, što učiniti kada naiđemo na jednu od njih, pitanja su na koja su učenici dobili odgovor.

Na nekim lokacijama, kao što smo očekivali, u vrši smo pronašli invazivnu vrstu raka. Nekoliko vrša je ostalo prazno, dok nas je u nekima ugodno iznenadio naš riječni rak. Pratite nas i dalje jer više o navedenim vrstama i rezultatima monitoringa pišemo uskoro!

Piše: Ivana Horvat, asistentica za planiranje

Učenici OŠ Orehovica s učiteljicama Sanjom Drakulić i Aleksandrom Srnec
O rakovima je pričala djelatnica Međimurske prirode Monika Cindrić

Učenici OŠ Donja Dubrava s profesoricom Monikom Kanižaj Silaj

Određivanje morfometrijskih osobina rakova
Riječni (lijevo) i signalni rak (desno)
Učenici OŠ Mursko Središće s učiteljicom Jasminom Jagečić-Žerjav