Međimurska priroda na dodjeli nagrada ŽUTI OKVIR 2022

Sa svečane dodjele ovogodišnjih prestižnih nagrada ŽUTI OKVIR za održivi razvoj znanost i obrazovanje 2022. Međimurci su kući ponijeli čak tri postignuća: Nagradu, Posebno priznanje i vrijednu nominaciju.

U kategoriji Smanjenje nejednakosti dobitnik nagrade je Osnovna škola Orehovica, Prva škola u Hrvatskoj s nastavom romskog jezika i kulture. Nagradu je primio ravnatelj OŠ Orehovica Branko Sušec. Kazao je:

– Radosni smo jer takve nagrade teško dolaze u obrazovanje. Prepoznati smo kao primjer dobre prakse, kao škola koja radi sa 65 posto učenika romske manjine. Svako ovakvo priznanje puno znači u našem radu.

Upravo je OŠ Orehovica dio projekta Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije, koji je inicirala i pokrenula Međimurska priroda (više pogledaj OVDJE).

Nagradu ŽUTI OKVIR za održivi razvoj, znanost i obrazovanje dodjeljuje časopis National Geographic Hrvatska i tvrtka Adria media Zagreb unutar projekta Održiva Hrvatska. Nagrada se dodjeljuje zaslužnim pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje u Hrvatskoj najviše pridonose održivosti. Svečana dodjela prestižnih nagrada održana je u ponedjeljak 12. prosinca u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn.

Časni sud nije imao nimalo lak zadatak. Trebalo je izabrati najbolje između stotinu nominacija u 17 kategorija 17 ciljeva održivog razvoja, kako su ih definirali Ujedinjeni narodi odnosno  održivog razvoja 2022. godine. Nagrađeni su oni koji u Hrvatskoj najviše pridonose održivosti, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti. Večer je moderirao Hrvoje Prćić glavni urednik časopisa National geographic Hrvatska, službenog glasila Društva National Geographic, a nagrade su dobitnicima uručili prošlogodišnji dobitnici.

U četvrtom ciklusu nominacija za prestižne nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje ove godine prvi put je dodijeljeno i Posebno priznanje za doprinos povećanju energetske učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije u industriji. Posebno priznanje dodijeljeno je tvrtki Sobočan d.o.o. iz Murskog Središća jednom od vodećih proizvođača namještaja i opreme u Europi. Nagradu je u ime tvrtke primio Pece Acov, direktor marketinga.

– Tvrtka Sobočan iznimno je zadovoljna i sretna što smo prvi koji smo dobili ovo posebno priznanje. To nam je dokaz da se kao tvrtka nalazimo na pravom putu i da naš primjer dobre prakse donosi promidžbi Međimurja u Hrvatskoj. Naša tvrtka pokrenula je inovativni projekt društveno dogovornog poslovanja u vidu kampanje pošumljavanja pod nazivom “Posadi, dom sagradi”. Cilj akcije je sadnja osam tisuća stabala hrasta.

U kategoriji Kvalitetno obrazovanje nominiran je projekt “Med dvemi vodami” Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Iako je nagradu primio Carnet – ATTEND s projektom Podrška ostvarenju jednakih mogućnosti u obrazovanju za učenike s teškoćama u razvoju, već i sama nominacija priznanje je Međimurskoj prirodi kao primjeru dobre prakse u domeni edukacije o značaju i vrijednosti prirodne baštine Međimurja.

Svečanoj dodjeli nagrada ŽUTI OKVIR iz Međimurske županije nazočili su Aleksandra Srnec, učiteljica geografije iz OŠ Orehovica, Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode i Ivana Rojko voditeljica Centra za posjetitelje Med dvemi vodami te Snježana Zorković, u ime marketinga Međimurskih novina.