Nošenje i korištenje olovne sačme postalo protuzakonito u močvarnim (vlažnim) staništima

S današnjim danom, 15. veljače 2023., korištenje pa čak i samo nošenje streljiva s olovnom sačmom postaje protuzakonito u močvarnim (vlažnim) staništima i 100 metara oko njih u svih 27 zemalja EU te na Islandu, u Norveškoj i Lihtenštajnu.

Korištenje olovne sačme zabranjeno je u RH već deset godina no budući da nisu bile propisane kazne zabrana se nije poštivala. Nakon isteka dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja danog državama članicama EU-a kako bi se pripremile za promjenu Uredba o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH) stupila je na snagu danas.

Odbačene čahure olovne sačme
Odbačene čahure olovne sačme

Olovna sačma prepoznata je već dugi niz godina kao znanstveni problem koji negativno djeluje s više aspekata.

Zaostala olovna sačma u okolišu izaziva bolesti i smrt divljih životinja, npr. ptica močvarica te indirektno orlova, štekavca, lešinara i drugih grabljivica.

Ostatci olovne sačme obično završe u želucima ptica vodarica poput labudova, patki i gusaka. Ptice inače gutaju kamenčiće kako bi pospješile usitnjavanje hrane u želucu. Često kamenčiće zamijene olovnom sačmom.

Gutanje olovne sačme izaziva trovanje i bolnu smrt ptice, ali i svih onih životinja koje se njome pokušaju hraniti. ECHA procjenjuje da se trenutačno 5000 tona olovne sačme otpušta u močvarna područja EU-a svake godine kroz lov i sportsko streljaštvo. Procjenjuje i da to rezultira smrću više od milijun ptica vodarica godišnje. Osim toga, godišnje se u kopneni okoliš raspršuje oko 14 000 tona olovne sačme. To raspršenje trenutačno, prema procjeni, rezultira u nenamjernoj smrti dodatnih jedan do dva milijuna ptica godišnje.

Negativan utjecaj olovne sačme na ptice močvarice utvrđen je i na šaranskim ribnjacima u Hrvatskoj.

Prestanak korištenja olovne sačme će prema procjeni spasiti život čak milijun ptica močvarica koje svake godine umiru od trovanja olovom. Okončat će se kontinuirano trovanje močvarnih staništa i divljih životinja koje o njima ovise. Zabranom će se smanjiti i sekundarna trovanja grabljivica i strvinara, vrsta ptica koje se redovito truju jedenjem plijena kontaminiranog olovnom sačmom.

Više o samoj temi i kažnjavanju pročitajte u izvornom članku Bioma:

https://www.biom.hr/koristenje-ili-nosenje-olovne-sacme-u-mocvarnim-podrucjima-strogo-kaznjivo/