Pčela – dar prirodi i čovjeku

– Bez pčelara nema pčela. Bez pčela nema oprašivanja. Bez oprašivanja nema života.‟, riječi su to koje su s govornice redovne godišnje skupštine Udruge pčelara Međimurske županije „Agacija‟ bile u nekoliko navrata glasno s pozornice izrečene. Članovi Udruge „Agacija‟, njih čak 117 okupilo se u nedjelju 12. veljače 2023. godine u Društvenom domu u Domašincu. Skupštinu je vodio predsjednik Udruge Željko Trupković, a među gostima je uz župana Matiju Posavca, predstavnika udruge pčelara iz Slovenije i Mađarske te Varaždina, kao gost Skupštini nazočila i Roberta Radović iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Tom prigodom predstavila je medijsku kampanju Ne pali tršćake, te najavila nastavak kampanje kojom će se javnost upozoravati na problem nestajanja livada, a samim time i poljskog cvijeća značajnog za opstanak pčela. U fokusu će biti i smanjenje nepotrebne košnje livada i travnjaka. Spomenuti su i hvalevrijedni projekti Međimurske prirode odnosno postavljanje hotela za kukce uz vrtićke i osnovnoškolske ustanove čime se djeca i mladež poučava o značaju korisnih kukaca, a ponajviše pčela.

U Društvenom domu sve je vrvjelo kao u košnici

Članovi Udruge „Agacija‟ tijekom rada Skupštine izrazili su zadovoljstvo kvalitetom i količinama meda koja je dobivena u 2022. godini. Dugogodišnjem tajniku Udruge Ivanu Šoparu predan je prigodan poklon u znak zahvalnosti za predanost i angažman u radu Udruge. Najavljen je nastavak suradnje s Međimurskom županijom oko ideje realizacije nacionalne bočice za med, brendiranja međimurskog meda te Pčelarskog doma. Udruga “Agacija” i ove godine će na još kvalitetniji način obilježiti Svjetski dan pčela (20. svibnja).

Skupštini je nazočio i Matija Posavec, župan Međimurske županije

Na kraju Skupštine održano je i edukativno predavanje pčelara Miroslava Dumbovića „Uzgoj matica i tehnologija pčelarenja – iskustva iz Njemačke”. Organizirana je i podjela 510 sadnica lipe (iz programa Razvoj pčelarstva Međimurske županije) koju Udruga provodi u suradnji s Međimurskom županijom.

Dugogodišnji tajnik Udruge Ivan Šopar primio je prigodan poklon
Međimurska priroda osmislila je prigodan suvenir – blokić na temu pčela. Može se nabaviti u suvenirnici Centra za posjetitlje Med dvemi vodami u Križovcu