Španjolka Sofia Caballero Recarey u Međimurskoj prirodi

Iz španjolskog grada Tarragona, drevnog grada na Sredozemlju, preko Erasmus+ programa, u Međimurje je stigla studentica Sofia Caballero Recarey. Proteklih mjesec dana, od 22. svibnja do 21. lipnja 2023. godine, upoznala je dio aktivnosti i rada Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Program je realiziran u suradnji s nastavnikom Mladenom Tota iz Srednje škole Čakovec. Iako je Sofia bila smještena upravo u učeničkom domu Srednje škole Čakovec, brojne sati unutar programa Erasmus+ provela je na terenu s djelatnicima Međimurske prirode.

Sofia Caballero Recarey, Ivana Rojko, Helena Varga
Ivana Rojko, voditeljica Centara sa studenticama Sofijom Caballero Recarey i Helenom Varga

Nezaboravno iskustvo Sofiji je bio dan proveden na pašnjaku međimurskog konja u Žabniku, jer kako nam je kazala, najdraže životinje su joj upravo konji. U slobodno vrijeme bavi se atletikom i voli plivati, a također je i biciklistički vodič. Za trening je koristila terene SRC Mladost u Čakovcu. Aktivno je provodila vrijeme i na Svetomartinskoj Muri, gdje je prošla stazu s posjetiteljskom grupom, vrtićarcima i sudjelovala u sadržajima prirodoslovnih radionica. Monitoring jelenka u Globetki s djelatnicima Međimurske prirode bilo joj je osobito iskustvo, kao i dan na terenu s međimurskim čuvarima prirode prigodom obnavljanja hotele za kukce u Murskom Središću te otvaranju učionice na otvorenom u Domašincu. Nazočila je i predstavljanju knjige „60 godina nedelišćanske platane‟ te na prirodoslovnim radionicama u organizaciji Međimurske prirode i Ekološke udruge Platana na Art forest festivalu u Nedelišću. U Centru Med dvemi vodami pratila je interpretaciju prirodne baštine Međimurja kod vođenja posjetiteljskih grupa. Programe i aktivnosti je za studenticu Sofiju koordinirala Ivana Rojko, biologinja i voditeljica Centara.

Točka na „i‟ njezinog boravka u Hrvatskoj i osobit doživljaj, bio je izlet u Park prirode Papuk, koji je Međimurska priroda organizirala za Područnu školu Gornji Kraljevec, koja je osvojila izlet temeljem akcije „Čep odvoji, izlet osvoji‟ u kojoj su se skupljali plastični čepovi.

Sofia-Caballero-Recarey-5
Na monitoringu jelenka

Sofia želi postati nastavnica tjelesnog odgoja, te će joj 80 radnih sati, koliko ih provela na studentskoj međunarodnoj razmjeni u okviru programa Erasmus+ u Međimurskoj prirodi, biti izvrsno iskustvo za nastavak školovanja, osobni rast te novi pogled na zaštitu prirode i aktivnosti hrvatskih posjetiteljskih centara.

Sofia-Caballero-Recarey-15
Obnavljanje hotela za kukce u Murskom Središću
Sofia Caballero Recarey
Zabavni trenuci u razgledu Geo info centra u Voćinu
Sofia-Caballero-Recarey-9
Sofia i Ivana Horvat kod slapa Skakavac u Parku prirode Papuk
knjiga 60 godina zaštite nedelišćanske platane
Predstavljanje knjige “60 godina zaštite nedelišćanske platane”
Kaja Novak i Sofia Caballero
Kaja Novak i Sofia Caballero