Dobili smo cimere u novom uredu u Kotoribi

Od mjeseca travnja Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode ima izdvojen ured u Kotoribi. U novoj općinskoj zgradi na adresi Ulica kralja Tomislava 100 nekog od djelatnika ustanove možete pronaći u uredovnom vremenu svakog četvrtka od 9 – 12 sati.

Od nedavno u našem novom uredu dobili smo i cimere, naime tik do prozora našeg novog ureda gnijezdo su svile dvije obitelji piljaka.

Piljak (Delichon urbicum) je jedina ptica iz porodice lastavica u regiji s upadljivo bijelom trticom i donjim dijelom tijela potpuno bijelim. Odozgo su piljci crni s plavim odsjajem. Juvenilne jedinke su smećkasto obojene. Za razliku od lastavice, rep je tek plitko rašljast. Duljina ptice je otprilike 12 cm, dok je raspon krila 26 – 29 cm. Lete na većim visinama od lastavica. U Hrvatsku piljci stižu tijekom ožujka te se zadržavaju do listopada. Za razliku od lastavica, piljci svoje gnijezdo smještaju s vanjske strane zgrada, ispod nadstrešnice ili krova. Grade kuglasto gnijezdo od blata, a ulaz je kroz mali otvor na vrhu jedne strane. Sezona gniježđenja u Hrvatskoj traje od kraja travnja do rujna. U jednoj sezoni može imati 2 legla. U leglu je najčešće 3 – 5 jaja. Inkubacija jaja prosječno traje 14 – 16 dana. Mlade othranjuju oba roditelja, a treba im oko 15 dana do izlijetanja iz gnijezda. Nakon godinu dana, mladi postaju spolno zreli.

Piljak baš i nije omiljen “svat” u ljudskim očima jer svoja gnijezda svija na vanjskim stranama zgrada i kuća, pa time nagrđuje fasade. Većina se u takvim slučajevima na sve moguće načine bori da piljci ne saviju gnijezdo upravo na njihovoj novoj fasadi. Sijaset rješenja, domišljatost i kreativnost u toj borbi zaista su zapanjujući. Nemojte i vi biti jedan od takvih slučajeva. Ukoliko piljak savije gnijezdo na vašoj kući, budite sretni i uživajte u svojim novim cimerima od kojih možete imati samo koristi, primjerice, u borbi protiv komaraca kojih ove sezone ima prilično. Ukoliko vam smeta nered koji će ekipa iz gnijezda napraviti, ispod gnijezda postavite dasku na kojoj će se isti skupljati i riješili ste i taj problem.

Piljak u uredu u Kotoribi
Pozdrav! Ja sam tvoj novi cimer, piljak. Znam da imaš novu fasadu, ali molim te, nemoj srušiti moje gnijezdo. Moja obitelj će ti biti zahvalna. Hvala! Jurim sada, ptići su gladni.