VIDEO Što je sova vidjela? #16: Prijateljstvo zelendura i velike sjenice

Prijateljstvo život krasi, kako u ljudskom tako i u životinjskom svijetu. Brojne su priče istkane protekle zime na hranilicama za ptice koje su postavljene u dvorišnom dijelu Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Postavljanjem hranilica pomaže se ptičjem svijetu u zimskim uvjetima, a o njima brinu međimurski čuvari prirode. Zabilježili su brojne priče iz ptičjeg svijeta, a jednu od njih donose u novom videozapisu unutar serijala dokumentarnih filmića serijala „Što je sova vidjela?‟. Kakvo je bilo prijateljstvo zelendura i velike sjenice? Saznajte na poveznici: https://youtu.be/-898nihu4cw

Zelendur (Carduelis chloris) posebice voli sjemenke suncokreta, stoga se često može opaziti na hranilicama za ptice. Ima snažan kljun i društvena je ptica, stoga ne čudi što se rodilo prijateljstvo s velikom sjenicom. Velika sjenica (Parus major), iako se zove velika, zapravo je ptica od 14 cm veličine koja ne teži više od dvadesetak grama. Hrani se raznim vrstama kukaca i sjemenkama, stoga rado u potrazi za hranom sleti i na hranilice.

Pretplatnici budno prate video zapise Međimurske prirode, a pretplatnik može postati besplatno svatko tko je zainteresiran za poučne i dokumentarne priče na temu zaštite prirode. Filmiće i pretplatu potražite na You Tube kanalu Međimurske prirode.

Ljetno je doba vrijeme kad svi više borave na otvorenom, pa i više bilježe svoje fotografske priče u kojoj su glavni glumci divlje životinje. Mogu se poslati na adresu Međimurske prirode preko rubrike Dojava čuvarima prirode ili Fotografija mjeseca na mrežnoj stranici Međimurske prirode.