Ponedjeljak 11. rujna: Otvorenje izložbe Diverterra i predstavljanje ureda Međimurske županije u novoj zgradi Općine Kotoriba

Od 2019. godine Diverterra putuje i obilazi festivale, obrazovne ustanove, dječje vrtiće i škole te javne ustanove u zaštiti prirode – nacionalne parkove, parkove prirode i županijske te lokalne javne ustanove u Hrvatskoj. Namjera je s edukativnim programom Diverterre upoznati što veći broj djece, učitelja, profesora i edukatora.

Dosad na Diverterri pet tisuća posjetitelja

U edukativnom programu Diverterra i istoimenoj izložbi od 2019. do studenog 2022. godine sudjelovalo je 4200 posjetitelja. U prvom dijelu 2023. godine izložbu je vidjelo dodatnih 697 posjetitelja (zaključno s lipnjem 2023.), a gostovanja su bila na Festivalu znanosti u Zagrebu (travanj 2023.), JU NP Risnjak (travanj i svibanj 2023.), JU PP Telašćica (svibanj 2023.) i drugo veliko javno događanje na Zrinjevcu u povodu Međunarodnog dana bioraznolikosti i završetka kampanje „Poslušaj glas prirode – čuvaj bioraznolikost Hrvatske!“ (svibanj 2023.) te JU Kamenjak (lipanj 2023.) 

O čemu se uči kroz Diverterru?

Izložba Diverterra pokriva teme zaštite prirode i okoliša. Donosi 7 modula (Uvriježeni način života; More; Slatkovodni ekosustavi; Šumski ekosustavi; Krški i planinski ekosustavi; Vrijeme, klima i klimatske promjene i Održivi razvoj: Moć pojedinca i moć zajednice) koji su predstavljeni kroz 29 tema.

Svih 29 tema prikazano je na 18 panela (ukupno 6 “otoka”) kroz grafiku, animaciju, naraciju i interakciju primjerenu mlađem uzrastu posjetitelja.

Teme mobilne izložbe narativno predstavljaju animirani likovi 7 životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela.

Osim multimedijalnih sadržaja u proširenoj stvarnosti na tabletima i panelima, na popratnoj radionici djeci se uz didaktička pomagala (puzzle, bojanke, bojice) pojašnjava važnost zaštite prirode i okoliša. 

Prvi put u Međimurskoj županiji

Zahvaljujući suradnji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Diverterra prvi put stiže u Međimursku županiju, u Općinu Kotoriba.

Izložba je postavljena u prostoru sportske dvorane Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba i biti će dostupna za razgled grupnih i individualnih posjetitelja od ponedjeljka 11. rujna do nedjelje 17. rujna 2023. godine.

Svečano otvorenje izložbe je u ponedjeljak 11. rujna s početkom u 10 sati u sportskoj dvorani Osnovne škole Jože Horvata (Ul. Ignaca Svetomartinskog 1). Od ponedjeljka 11. rujna do petka 15. rujna izložba će biti dostupna za razgled najavljenih grupa posjetitelja. Sudjelovanje na izložbi je besplatno.

U zgradi Općine Kotoriba

Nakon otvorenja izložbe Diverterra u 10:30 bit će predstavljeni uredi Međimurske županije u novo uređenoj zgradi Općine Kotoriba (Ul. kralja Tomislava 100, Kotoriba) gdje će ujedno Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode održati i press konferenciju na temu provedbe aktualnih projekata.

Događajima će nazočiti župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina i načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić.

Vikend 16. i 17. rujna

U danima vikenda 16. i 17. rujna, unutar programa Dani općine Kotoriba, izložba Diverterra bit će dostupna za sve zainteresirane posjetitelje, posebice za individualne posjete roditelja s djecom (preporučeni uzrast vrtićarci 5 godina i niži razredi osnovne škole). Kroz postav izložbe posjetitelje i grupe vode stručni interpretatori Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

U subotu 16. rujna dodatni program

Dodatni program unutar Dana općine Kotoriba, bit će prirodoslovna radionica za djecu “Uz igru naučimo”, u trajanju od 45 minuta. Prirodoslovnu radionicu vodit će stručni djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode u subotu 16. rujna s početkom u 15 sati. Radionica će se održati u prostoru sportske dvorane OŠ Jože Horvata Kotoriba.

izlozba Diverterra

Diverterra je mjesto gdje se priroda i čovjek razumiju!

Tko je prvi razgledao izložbu pogledajte OVDJE.