Međimurska priroda potpisnica pisma namjere za osnivanje prve bioregije u Hrvatskoj

Svjetska asocijacija Bio District inicirala je osnivanje prve bioregije u Hrvatskoj i kao prvu pozvala Međimursku županiju u članstvo svjetske asocijacije Bio District za promicanje održive poljoprivrede. Međimurska županija ovaj izbor zavrijedila je zahvaljujući trima nagradama EDEN za izvrsnost u turizmu, Eco label certifikatima, priznanju Green Destination za održivi turizam i ostvarenim projektima u domeni zaštite prirode, u čemu značajno pridonose brojne aktivnosti Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

U Čakovcu je, u utorak 26. rujna, održana Međunarodna konferencija Organic Districts u povodu obilježavanja Organskog dana Europske unije i Svjetskog dana turizma. Tom prigodom potpisano je pismo namjere za osnivanje organskog distrikta na našem području čime se otvorio proces certificiranja. Konferencija je održana u prostoru Centra održivog razvoja na Međimurskom veleučilištu.

Siniša Golub i  Jon (Jack) Jennetta
Siniša Golub i Jon (Jack) Jennetta

Potpisnici pisma namjere jesu Matija Posavec, župan Međimurske županije, Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, Sanja Krištofić, predsjednica LAG Međimurski doli i bregi, Mario Moharić, predsjednik LAG Mura-Drava,  Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Ivica Kisić, profesor s Odsjeka za agroekologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Nevenka Belak, predsjednica Društva za biološko-dinamičko gospodarenje Duga, Igor Klopotan, dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, te Salvatore Basile i  Emilio Bounomo iz Italije. Na konferenciji je nazočio i Jon (Jack) Jennetta, mladi istraživač i pisac, koji je trenutno na studijskom putovanju u Hrvatskoj i rezident na Matulovu gruntu u Frkanovcu.

Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode potpisao je pismo namjere u ime Javne ustanove za zaštitu prirode (foto izvor: Međimurska županija)
Ravnatelj Međimurske prirode, Siniša Golub potpisao je pismo namjere u ime Javne ustanove za zaštitu prirode (foto izvor: Međimurska županija)

Potpisivanje pisma namjere prvi je korak prema budućoj bioregiji i proglašenju Međimurske županije kao prve regijde održive poljoprivrede u Hrvatskoj.

Organic-Districts-2-izvor-Medimurska-zupanija
Potpisnici pisma namjere za osnivanje prve bioregije u Hrvatskoj (foto izvor: Međimurska županija)