LIFE RESTORE for MDD: U Somboru se okupilo 17 projektnih partnera iz 5 država s ciljem obnove 29 lokacija uz rijeke Muru, Dravu i Dunav

Od 21. do 23. studenog 2023. godine okupili su se u Somboru prvi put partneri projekta “LIFE RESTORE for MDD” koji je započeo 1. listopada 2023. godine. Međimursku prirodu – Javnu ustanovu za zaštitu prirode predstavljale su Monika Cindrić i Roberta Radović. Nakon neformalne večere pristiglih projektnih partnera održane 20. studenog, započele su radne aktivnosti u dvorani zgrade Somborske županije. Svečanoj atmosferi pridonio je između ostalog i interijer odnosno najveće ulje na platnu u Republici Srbiji (7×4 m) mađarskog slikara Ferencza Eisenhuta “Bitka kod Sente” koja krasi županijsku glavnu dvoranu.

Okupljenim projektnim partnerima iz pet država (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska i Srbija) dobrodošlicu i ugodnu radnu atmosferu zaželjeli su Aleksandar Stanojević iz Ministarstva zaštite životne sredine, zatim Roland Kokai, direktor JP Vojvodinašume, potom Ljiljana Tica, zamjenica gradonačelnika Grada Sombora i Arno Mohl iz WWF Austrija. Koordinaciju događaja i provedbu hodograma sudionika okupljanja odlično je organizirala Ivana Vasić iz JP Vojvodinašume.

U tri radna dana održan je niz radionica i sastanaka radnih skupina koje su uz konstruktivan dijalog dotakle teme područja upravljanja i obnove rijeka, restauracije šuma, financija, komunikacija te aktivnosti projektnih partnera koje će provoditi u idućih pet godinana svom području djelovanja. Okupljanje projektnih partnera završilo je obilaskom područja Posebnog rezervata prirode Gornje Podunavlje gdje će JP Vojvodinašume provoditi svoje projektne aktivnosti.

Domaćin sljedećem sastanku projektnih partnera bit će Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

IFE-RESTORE-for-MDD-Sombor-7
Na okupljanju projektnih partnera u Somboru iz Međimurske prirode sudjelovale su Roberta Radović i Monika Cindrić

Unutar EU projekta „LIFE RESTORE for MDD” prvi put će 17 institucija/partnera surađivati na obnovi riječnih ekosustava i njegovih jedinstvenih poplavnih šuma uz rijeke Muru, Dravu i Dunav. Tijekom sljedećih pet godina projektom vrijednim preko 20 milijuna eura planira se obnoviti 29 lokacija uz rijeke, s ciljem uspostavljanja 2.472 hektara otpornijih poplavnih šuma, kao i ponovnog povezivanja 54.230 metara riječnih rukavaca i distribucije 966.000 m³ sedimenta s ciljem stvaranja novih šljunčanih i pješčanih sprudova. Više o projektu može se saznati OVDJE.

foto: Roberta Radović

LIFE RESTORE for MDD- Sombor (11)

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije. Međutim, izraženi stavovi i mišljenja pripadaju samo autoru(ima) i ne odražavaju nužno stavove Europske unije ili CINEA-e. Za njih se ne mogu smatrati odgovornima ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje potporu.