Upoznali blagodati Perivoja Zrinski

U suradnji s Kristinom Štebih i Centrom za kulturu Čakovec, djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Ivana Horvat i Antonio Krušelj proveli su radionicu „Divlji susjedi“ sunčanog jesenskog poslijepodneva dana 15. studenog 2023.

Radionica je okupila dvadesetak učenika sedmih i osmih razreda tri međimurske osnovne škole – OŠ Mursko Središće, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica i OŠ Hodošan, s njihovim učiteljicama biologije Kristinom Vrabec, Matejom Čerepinko i Jasminkom Jagečić Žerjav. Oni su ujedno i članice Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije.

U uvodnom djelu održanom u prostorijama Male scene učenici su osvijestili brojne blagodati gradskih parkova. Oni su mjesta za odmor, rekreaciju, inspiraciju, igru, društvena događanja, dok s druge strane štite od vjetra i buke prometa, stvaraju hladovinu, stanište su brojnim vrstama, stvaraju kisik, pročišćuju zrak i vodu. Posebno su se osvrnuli na naš čakovečki park, Perivoj Zrinski, koji je još 1975. godine zaštićen u kategoriji Spomenik parkovne arhitekture.

Čuvar prirode razgovara s učenicima o vrijednosti gradskih parkova

U nastavku radionice slijedila je lagana šetnja Perivojem Zrinski uz zanimljive priče o njegovim stanovnicima – pticama, ježevima, šišmišima, kukcima, stablima različitih vrsta. Učenici su zavirili i u kućice za ježeve, ptice i šišmiše, kao i u hotel za kukce te dobili ideje i inspiraciju kako da i sami postanu aktivni zaštitari prirode.

Čuvari prirode demonstriraju kućicu za ježeve i hotel za kukce

Uz pomoć dalekozora i priručnika za prepoznavanje ptica učenici su uočili pernate stanovnike Perivoja poput djetlića, brgljeza, gačaca, plavetne i velike sjenice i golubova. Čuvari prirode naglasili su kako je kod promatranja ptica važno imati i pozorno uho, jer svaka ptica ima svoj karakteristični pjev po kojem je možemo determinirati.

Posebnu čar Perivoju daje jesensko ruho više od 1000 stabala, a učenici su pokušali prepoznati ona najčešća – hrast, grab, platana, javor klen, jasen, divlji kesten.

Nakon sat i pol šetnje Perivojem svi sudionici radionice i sami su mogli doživjeti i okoristiti se blagodatima koje pružaju gradski parkovi!