Prva čuvarica planinske prirode u Međimurju

Opća skupština UN-a je nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina proglasila jedanaesti prosinca kao Međunarodni dan planina. Ove godine tema Međunarodnog dana planina je obnavljanje planinskih ekosustava.

cuvar-planinske-prirode-foto-HPS
Svaki čuvar prirode primio je značku čuvara planinske prirode (foto: HPS)

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza Međunarodni dan planina obilježila je promocijom nove generacije čuvara planinske prirode. Dodjela znački, diploma i iskaznica čuvara planinske prirode održala se u subotu 9. prosinca 2023. u planinarskom domu Omanovac na Psunju. Značke, diplome i iskaznice primilo je 30 čuvara planinske prirode, koji su uspješno položili ispit za čuvare planinske prirode.

hrvatski-tim-na-predstavljanju-knjiga-Messnera-i-Groselja
Hrvatski tim na predstavljanju knjiga Reinholda Messnera i Viki Grošelja u Mojstrani

Jedna od njih je i Roberta Radović, djelatnica Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, ujedno i članica Planinarskog kluba Extrem Čakovec. Radović je time ujedno postala prvi čuvar planinske prirode u Međimurskoj županiji. Dodjeli diploma nije osobno mogla nazočiti, jer je s grupom hrvatskih planinara, članovima PD Bundek Mursko Središće i PD Ravna gora Varaždin sudjelovala susretu s legendom svjetskog alpinizma Reinholdom Messnerom u Slovenskom planinskom muzeju u Mojstrani.

Više o obilježavanju Međunarodnog dana planina saznajte na mrežnoj stranici Hrvatskog planinarskog saveza OVDJE.