Trinaest godina od proglašenja Regionalnog parka Mura-Drava

Drava@RP Mura-Drava

Prije trinaest godina, točnije 10. veljače 2011. godine, Vlada Republike Hrvatske je Uredbom proglasila Regionalni park Mura-Drava, na području čak pet hrvatskih županija. Tako je i službeno zaštićen jedan od najdužih koridora nizinskih rijeka u Europi. Do danas se ideja očuvanja rijeka Mure i Drave proširila i na Sloveniju, pa čak i do Austrije.

Uredba o proglašenju je dostupna na web-stranicama Narodnih novina: Narodne novine 22/2011

Dakako, samo proglašenje predstavlja tek formalni okvir za provedbu mjera aktivne zaštite prirode in-situ. Provedba tih mjera često ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, ali još više o aktivnoj ulozi lokalnog stanovništva koje živi na rubnom dijelu zaštićenog područja. Konkretno, u Međimurskoj županiji područje parka nalazi se na teritoriju čak 16 jedinica lokalnih samouprava, pa je izazov upravljanja time veći.

U srpnju 2012. godine, dakle godinu i pol nakon što je RH proglasila Regionalni park, UNESCO je proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav između Mađarske i Hrvatske. Time je međimurska prirodna baština zajedno s održivim praksama upravljanja prirodnim vrijednostima postala i međunarodno priznata, potvrđena na globalnoj razini. Od preko 120.000 zaštićenih područja na svijetu, danas ih svega oko 750 ima status rezervata biosfere. To nam može biti na ponos, ali isto tako pred nas stavlja obveze i izazove održavanja povoljnog statusa prirode u izrazito gusto naseljenom Međimurju. U rujnu 2021. Rezervat biosfere opsegom je povećan na čak 5 država (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Srbija), čime je postao prvi petdržavni RB na svijetu. Više o konceptu rezervata biosfere istražite na: UNESCO stranicama

Dobar dio lokalnog stanovništva u Međimurju upoznat je s činjenicom zaštite, no potrebno je još mnogo senzibilizacije i upoznavanja javnosti s mogućim situacijama koje se javljaju u granicama zaštite. Posebno zato jer se Regionalni park u većem dijelu prostire na zemljištu u privatnom vlasništvu, što pred ustanovu za zaštitu prirode stavlja dodatne upravljačke izazove.

Regionalni park Mura-Drava ima širi značaj za Međimurje i Hrvatsku. Njegovo postojanje dokazuje da nam je stalo do lokalne prirode, da je RH prepoznala vrijednosti na svojem području i da čin zaštite može biti dobar početak za promišljanje održivog razvoja.

S obzirom da je Regionalni park Mura-Drava pokriven  i ekološkom mrežom NATURA 2000, te da su u 2023. konačno dovršeni Planovi upravljanja za gotovo sva Natura područja u Hrvatskoj, izgledno je da će se buduće aktivnosti na zaštiti lakše provoditi. Naime, Plan upravljanja izrađivao se kroz metodu sudjelovanja svih dionika, što znači da će prijepori oko aktivnosti zaštite biti svedeni na minimum ili potpuno eliminirani.