U Kotoribu stigla prva bijela roda!

Zahvaljujući opažanju i dojavi komunalne radnice Josipe Dornik iz Općine Kotoriba, u srijedu 28. veljače stigla je informacija kako se u Kotoribu vratila prva bijela roda (lat. Ciconia ciconia). Roda je opažena kod gnijezda u blizini kotoripske crkve.

– Vjerojatno su klimatske promjene i tople zime razlog zašto su se bijele rode ove godine neuobičajeno brzo počele vraćati u naše krajeve, kazao je Antonio Krušelj, čuvar prirode iz Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode te nastavio: U dojavi o dolasku bijele rode istaknuto je i kako je dio gnijezda manjim dijelom oštećen vjerojatno zbog vjetra i kiše ili drugih nepovoljnih atmosferilija. U dogovoru s Elektrom Čakovec s kojom se u suradnji vodi briga o gnijezdima roda na području Međimurske županije, zaključeno je da će se gnijezdo ostaviti u stanju kakvom je. Pretpostavlja se da će roda sama dograditi dio oštećenog gnijezda, i tako pripremiti i osigurati dom za svoje buduće potomstvo.

Žitelji Kotoribe, Općina Kotoriba i Međimurska priroda nastavit će pratiti stanje oko dolaska i povratka bijelih roda na području Kotoribe, a Javna ustanova i oko povratka bijelih roda u gnijezda na ostalim područjima Međimurske županije.

Podsjetimo, uz Kotoribu i bijele rode veže se nekoliko zanimljivosti. Općina Kotoriba je 2019. godinu proglasila kao Godinu bijele rode, a dvije godine zaredom u Kotoribi zabilježena su rodina gnijezda s najviše mladunaca u Međimurju, čak pet ptića u jednom gnijezdu.

Foto: Općina Kotoriba, arhiva Međimurska priroda