Radni sastanak sa sportsko ribolovnim društvima

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji sa Savezom športsko ribolovnih društava Međimurske županije organizirala je radni sastanak koji se održao dana 22. veljače 2024. godine u službenim prostorijama Općine Kotoriba.

Glavna tematika radnog sastanka bila je obnova prirode, a sastanku su nazočili djelatnici Međimurske prirode te predstavnici 11 ribolovnih društava Međimurske županije na čelu s tajnikom Saveza Ivicom Jakupakom. Sastanak je bio organiziran ciljano za ona društva koja žele ili imaju u planu provoditi određene zahvate na ribolovnim vodama kojima upravljaju.

Nakon uvodnih riječi glavnog čuvara prirode Velimira Bašeka, sve prisutne pozdravili su načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić i dožupan Josip Grivec, koji su također nazočili sastanku.

Glavni čuvar prirode Velimir Bašek i načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić
Obraćanje dožupana Josipa Griveca

Zanimljivo predavanje o ribama našeg sliva pripremio je dr. sc. Mišel Jelić, kustos Entomološkog odjela Gradskog muzeja Varaždin. Naglasio je kako različite vrste riba preferiraju različite tipove staništa, različite supstrate za mrijest i različite tipove prehrane što je pri izvođenju pojedinih zahvata na vodnim tijelima neophodno uzeti u obzir.

Dr. sc. Mišel Jelić

Stručna voditeljica Međimurske prirode dr. sc. Mihaela Mesarić održala je predavanje na temu Zakonskog okvira za zahvate obnove prirode gdje je istaknula nužnost i pojasnila procedure oko ishođenja dopuštenja za navedene zahvate. Naglasila je također kako je najveća kompleksnost zahvata vezana upravo za zahvate u vodenim staništima te da je važno utvrditi što su opravdani i prioritetni zahvati na vodenim staništima. Poželjno je uzeti u obzir i primjere dobre prakse iz Međimurja i šire.

Dr. sc. Mihaela Mesarić

Na posljetku je slijedila konstruktivna rasprava i pitanja publike. Vjerujemo da je sastanak doprinjeo boljoj i uspješnijoj suradnji i komunikaciji između svih nazočnih sektora!

Sudionici sastanka