Međimurske kornjače završile kod Virovitice

Početkom rujna 2023. godine započeo je zanimljiv projekt imena „Zlikovci u prirodi“. Fokus mu je na invazivnim stranim vrstama u Međimurju te kontroli njihovih populacija. U četiri godine cilj je smanjiti populacije prioritetnih invazivnih stranih vrsta na odabranim lokacijama u Međimurskoj županiji. Glavni „zlikovci“ ove priče su žljezdasti nedirak, prava svilenica, Mantegacijeva šapika i crvenouha kornjača.

Dolaskom sunčanih dana kornjače izlaze na svoja prirodna sunčališta na vodenim površinama, na srušena stabla i granje ili čak obale. Sunčanje im je neophodno kako bi održale tjelesnu temperaturu i metabolizam. Zato, kako bismo ulovili i uklonili invazivke iz prirode koju ugrožavaju, napravili smo umjetna sunčališta, odnosno zamke za kornjače. Sunčališta su pasivna i neinvazivna metoda tako da se ni jedna kornjača ne ugrozi upadom u zamku.

Sunčalište za kornjače

Devet sunčališta za kornjače izrađena su kroz projekt „Zlikovci u prirodi“ i postavljena su na svoja strateška mjesta, vodene površine diljem Međimurja. Lokacije su odabrane na temelju ranijih bilježenja invazivne strane vrste Trachemys scripta, što znači da su upravo na tim mjestima crvenouhe/žutouhe kornjače zabilježene ranijih godina.

Lokacije postavljenih sunčališta u Međimurskoj županiji

Prva crvenouha kornjača je ulovljena!

Prva ulovljena kornjača ulovljena je upravo na ribnjaku kod Gornjeg Hrašćana. Jedinka nije upala u zamku, već se ulovila na ribički štap ribiča Tugomira Peca. Djelatnici Međimurske prirode intervenirali su istog dana te privremeno zbrinuli navedenu kornjaču u sjedište Javne ustanove. Dvije kornjače (jedna donirana i jedna ulovljena) odvedene su u Noskovce u blizini Virovitice, jer krajnji cilj svake ulovljene invazivne kornjače je Prihvatni centar za invazivnu stranu vrstu kornjače Trachemys scripta Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Kako ih prijaviti?

Ukoliko vi zabilježite invazivnu vrstu crvenouhu/žutouhu kornjaču, svakako prijavite nalaz. Prepoznaje se po ispruganom vratu, udovima i oklopu te crvenoj ili žutoj prugi iza oka. Nalaz možete javiti Međimurskoj prirodi na mail horvat@medjimurska-priroda.info ili broj 095 307 1107, a možete i direktno prijaviti u sustav za dojavu putem web stranice Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja INVAZIVNE STRANE VRSTE ili mobilne aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj.