GD Smrčak Čakovec s ponosom predstavio svoju Poučnu gljivarsku stazu

Na inicijativu Gljivarskog društva Smrčak Čakovec i njegovog člana Josipa Ceilingera, djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode pozvani su upoznati se s gljivarskom poučnom stazom u šumi Balogovec kod Mačkovca. Stazu je ovo agilno društvo gljivara otvorilo ovog proljeća, na Praznik rada, prigodnom svečanošću.

Druženje GD Smrčak i Javne ustanove Međimurska priroda održano 3. srpnja započelo je prigodnim govorima Josipa Ceilingera, koji je između ostalog naglasio odličnu dugogodišnju suradnju GD Smrčak i Javne ustanove. O povijesti društva govorio je potom Marijan Sabolić, predsjednik GD Smrčak, a čarobni svijet gljiva uz nekoliko gljivarskih “štikleca” predstavio je ukratko Vladimir Mislović, dopredsjednik društva. Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode, zahvalio je GD Smrčak na organizaciji poučnog druženja i svim dosadašnjim aktivnostima kojima ovo društvo pridonosi promicanju prirodne baštine i potrebu njezina očuvanja.

Uz stručno vodstvo gljivara djelatnici Međimurske prirode obišli su 16 interpretacijskih tabli koje čine ovu Poučnu gljivarsku stazu. Sadržaj tabli donosi ukupno 64 vrsta gljiva, koje su predstavljene fotografijom i stručnim opisom. Gljivari žele ovom stazom upoznati s osnovnim vrstama gljiva žitelje Međimurja svih uzrasta, ali i posebno djecu i mlade koji dolaze iz drugih krajeva. Poučno i ugodno druženje gljivara i djelatnika Međimurske prirode završilo je prigodnim domjenkom i rekreacijom u svježini šume Balogovec – boćanjem.

Kako se u blizini staze nalazi Ribnjak Mačkovec (HR2001034) koji je dio mreže NATURA 2000, djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode unutar svojih redovnih radnih zadataka obilaze terene ovog područja i šumu Balogovec.

foto: Roberta Radović