Buđenje zmija

GE DIGITAL CAMERAKao i svakog proljeća zmije izlaze iz svojih skrovišta i kreću u potragu za partnerom i hranom te je naravno, mogućnost susreta zmije i čovjeka veća. Što napraviti u slučaju susreta sa zmijom? U nastavku donosimo nekoliko informacija o zmijama i što napraviti u slučaju susreta s njima. 

Zmija se ne treba bojati, već ih treba uvažavati jer su dio prirodnog bogatstva i važne su za očuvanje ekosustava. Izuzetnu ulogu imaju u kontroli glodavaca (miševi, voluharice, rovke itd.) i kukaca te tako umanjuju rizik od prijenosa zaraznih bolesti. Naime pretjerano velike populacije glodavaca djeluju kao podloga za širenje raznih bolesti, ali uzrokuju i uništavanje prirodnih dobara (usjeva).

Aktivnost zmija ponajprije ovisi o temperaturi okoliša, stoga ih se tijekom dana često može pronaći kako se sunčaju na otvorenim i osunčanim površinama. Iako zmije većinom žive samotnjačkim životom, ponekad se okupljaju u grupe te si tako međusobno pomažu u podjeli topline. Razdoblje parenja je također vremenski period kada na jednom mjestu možemo susresti više zmija, bilo da se radi o ritualnim borbama između mužjaka koji udvaraju ženkama ili zbog samog parenja. U oba slučaja radi se o prirodnim pojavama, a ne o najezdama zmija! Lijepo i toplo vrijeme razlog je češćeg i dužeg boravka ljudi u prirodi (uređivanje okućnica, poljoprivredni radovi ili šetnje u prirodi) i prema tome se povećava mogućnost slučajnog susreta sa zmijama.

Kako bi što bezbrižnije mogli boraviti u prirodi preporučamo vam nošenje dugih hlača i visoke obuće (gojzerice, čizme) kako bi zaštitili noge od ugriza. Također trebate pripaziti gdje ćete stati, prije odmora provjerite mjesto na koje želite sjesti te ne dodirujte rukama nepregledna mjestaU slučaju nailaska na zmiju nemojte paničariti te ju nemojte pokušavati uhvatiti već ju polako zaobiđite ili zaplašite udarcima nogom o tlo i pustite da sama otiđe svojim putem. Zmije nemaju vanjskih slušnih organa pa slabo čuju zvukove koji se šire zrakom, no zato preko kostiju donje čeljusti vrlo dobro osjećaju vibracije tla te ih udaranje u tlo plaši. Također zmija neće namjerno krenuti prema vama, osim ako se ne osjeti ugroženom.

Iako nijedan susret sa zmijom nije ugodan, imajte na umu da ste vjerojatno naišli na neotrovnicu, s obzirom da u Hrvatskoj žive samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug) od ukupno 15 vrsta zmija. Preostalih 12 vrsta je neotrovno. Također uz sav strah od zmijskog ugriza, treba imati na umu da su statistički veće šanse da osoba smrtno strada od uboda pčele nego od ugriza zmije. U slučaju zmijskog ugriza zmiju nemojte pokušati uhvatiti ili ubiti, kako bi je odnijeli liječniku, jer bi pri tome mogla ponovno nekoga ugristi. Ovo je posebice opasno ako se radi o otrovnom zmijskom ugrizu. Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti koliko je god moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva, a ranu pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove, a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja.

Na Zemlji su zmije prisutne više od 100 milijuna godina. Kao skupina koja danas broji preko 2900 opisanih vrsta, uspjele su naseliti vrlo širok spektar staništa: od pustinja i tropskih šuma do hladnih tundra polarnog pojasa ali i toplih tropskih mora. U Republici Hrvatskoj strogo je zaštićeno 12 vrsta zmija sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13), odnosno Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13). Neke od zabranjenih radnji sa strogo zaštićenim zmijama su sljedeće: namjerno hvatanje ili ubijanje, uznemiravanje, uništavanje ili uzimanje jaja, zatim držanje, prijevoz, prodaja i razmjena.

SmukuljaSmukulja je neotrovnica koju se često zamijeni s riđovkom. 

Upravo u cilju bolje educiranosti i podizanja razine svijesti o zmijama i što napraviti u slučaju susreta s njima, Međimurska priroda u suradnji s Hrvatskim herpetološkim društvom – HYLA krajem mjeseca travnja organizira edukaciju pod nazivom “Sa zmijama je lako, samo treba znati kako”. Edukacija će se sastojati od predavanja i terenskog dijela, a namijenjena je komunalnim redarima i predstavnicima ekoloških udruga s područja Međimurske županije.

Izvor podataka: Državni zavod za zaštitu prirode