Održana edukacija o invazivnim vrstama za učenike OŠ Nedelišće

IMG_4198Međimurska priroda od ožujka 2015. godine provodi projekt “Stranci u prirodi općine Nedelišće” koji je financiran iz sredstava Plan zelenog djelovanja za Općinu Nedelišće. Proteklih dana održano je predavanje za učenike viših razreda OŠ Nedelišće te terenski obilasci s ciljem uočavanja razlike staništa obraslih autohtonim i invazivnim vrstama.

Na predavanju koje je održala čuvarica prirode Ana Kolarić 19. svibnja 2015. godine u OŠ Nedelišće, učenici su upoznati s pojmovima poput bioraznolikosti, strane vrste i invazivne vrste. Nakon vidljive želje učenika da i uživo vide te strance u prirodi, u dogovoru s prof. Sanjom Crnčec realiziran je terenski obilazak 08. lipnja 2015. godine.

Nažalost, strane invazivne vrste našli smo vrlo brzo. Na prvom lokalitetu zabilježili smo ih nekoliko: velika zlatošipka, japanski dvornik i bagrem te smo uočili da su te biljke zauzele sav prostor i gotovo da nije bilo drugih vrsta. Ovdje smo naučili i kako se prepoznaju vrste, kako se sakupljaju podaci i kako se kartira određeno područje. Na drugom lokalitetu potrudili smo se školarcima pokazati kako izgledaju dvije susjedne livade: tipična međimurska livada s domaćim svojtama i livada koja je nastala zapuštanjem poljoprivredne kulture koju su u potpunosti preuzele strane vrste. Bez ikakve sumnje smo na ovom lokalitetu utvrdili kakav je utjecaj čovjeka na bioraznolikost naše prirode.IMG_4205

Kroz provedbu projekta u rujnu je predviđena i druga edukacija učenika s područja Općine Nedelišće i to učenika OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec.