Svjetski dan rendžera

Svake godine 31. srpnja u svijetu se obilježava Svjetski dan rendžera u spomen na sve rendžere koji su stradali obavljajući svoje dužnosti. Osim toga, slavimo rendžere i njihov posao zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine.

Dan je kada se s ponosom sjećamo kolega rendžera u svim krajevima svijeta koji su riskirali svoje živote radeći častan posao čuvara prirode. Ove godine ujedno slavimo i 25 godina od osnivanja Međunarodne rendžerske federacije- International Ranger Federation (IRF).

IRF je neprofitna krovna organizacija osnovana s ciljem podizanja svijesti i podrške rendžerima kod njihove uloge u očuvanju našeg prirodnog i kulturnog naslijeđa. IRF je osnovan 1992. , te  ima članstvo od 63 rendžerskih udruga iz 46 zemalja svijeta, na šest kontinenata. 

Nažalost, u proteklih 12 mjeseci izgubili smo još 105 rendžera (iz podataka koji su nam dostupni). Ove  godine, 42% je bilo ubijeno od strane krivolovaca, 47% u nesrećama vezanim uz rad, a 11% od strane životinja koje rendžeri štite. Znamo da je 45% bilo u okviru IRF-ove regije Afrike, 44% u Azijskoj regiji, a preostalih 11% bilo je u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi i Europskim regijama IRF-a. Naravno, ove statistike predstavljaju mnogo više od samih brojeva, postotaka i regija. Iza svakog rendžera je ime i prezime, obitelj, priča o hrabrosti i gubitku. Ovo je neizmjerna cijena koju su oni platili kako bi zaštitili biljni i životinjski svijet, kulturnu baštinu, zajednicu i svijet u kojem živimo.

The Thin Green Line naziv je zaklade za pomoć obiteljima u kojima je netko stradao na poslovima zaštite prirodnih i kulturnih vrijednosti. 

www.thingreenline.org.au