Iz arhiva: 50 godina zaštite prirode u Međimurju

Na pocetku bijase stabloPovodom skorašnjeg izlaska iz tiska knjige “Međimurska priroda: iz blata i zlata“, podsjećamo na našu publikaciju koju smo objavili 2013. godine. Tada smo, naime, obilježili punih pedeset godina službene zaštite prirode u Međimurju. Zbornik radova o povijesti zaštite prirode i okoliša kapitalno je djelo u kojem su na jednom mjestu sabrani svi dokumenti vezani uz proglašenja zaštićenih prirodnih područja, ali i autorski prilozi koji pojašnjavaju kako se ekološka ideja razvijala između Mure i Drave od 1960-ih godina do danas.

Izvorna objava iz travnja 2013. godine:

Dana 25. travnja 2013. održat će se poludnevna KONFERENCIJA u Nedelišću, a na temu “50 godina zaštite prirode u Međimurju”. Konferenciju zajednički organiziraju Javna ustanova MEĐIMURSKA PRIRODA i Ekološka udruga PLATANA iz Nedelišća. Pokroviteljstvo nad konferencijom su prihvatili Međimurska županija i Općina Nedelišće.

Konferencija počinje u 10.00 sati u maloj dvorani MESAP-a, a u sklopu nje će biti predstavljena knjiga pod naslovom:

Na početku bijaše stablo – 50 godina zaštite prirode u Međimurju (1963-2013.).

 

zastita prirode50

 

o o o

 

04. veljače 2013. godine navršilo se punih 50 godina od proglašenja zaštite nad prvim prirodnim objektom u Međimurju.

 

Točnije, 04. veljače 1963. zaštićena je PLATANA u Nedelišću koja je time postala prvi službeno zaštićeni prirodni objekt u Međimurju.

 

Tim povodom, za 25. travnja 2013. priprema se jednodnevna KONFERENCIJA koja će se održati u Nedelišću, a na temu “50 godina zaštite prirode u Međimurju”. Konferenciju zajednički organiziraju Javna ustanova MEĐIMURSKA PRIRODA i Ekološka udruga PLATANA iz Nedelišća. Pokroviteljstvo nad konferencijom su prihvatili Međimurska županija i Općina Nedelišće.