Drugo izdanje knjige o prirodi Međimurja

Nakon što je 15. rujna 2017. godine predstavljena knjiga “Međimurska priroda: iz blata i zlata“, ista je u manje od mjesec dana našla svoj put do krajnjih korisnika. S obzirom na tako veliki interes čitatelja u kratkom periodu od svega mjesec dana, tiskano je i II. izdanje koje je po svemu istovjetno prvome – osim po omotu.

Knjiga troje autora (Siniša Golub, Davorin Mance i Mihaela Mesarić) na 120 stranica obuhvaća sve što je trenutno u Međimurju zaštićeno u smislu Zakona o zaštiti prirode Republike Hrvatske; sva pojedinačna stabla na točkastim lokalitetima te sva zaštićena područja proglašena u Međimurskoj županiji. Osamdesetak kvalitetnih fotografija prikazuje sve što bi svaki Međimurec trebao znati o prirodnoj baštini svojeg zavičaja. Iako je zamišljena kao fotomonografija, knjiga donosi i tekstualne prikaze i opise pojedine zaštićene vrijednosti, i to na hrvatskom i engleskom jeziku. Time je značajno povećan krug čitatelja ove publikacije.

 

 

Iako se priroda u Međimurju službeno štiti već od 1963. godine, tek ova knjiga daje prvi cjeloviti i objedinjeni pregled svega što je trenutno zaštićeno u Međimurju, bilo kroz odluke na regionalnoj i nacionalnoj razini, bilo kroz međunarodne instrumente zaštite poput Nature 2000 ili UNESCO-vog programa Čovjek i biosfera.