Okrugli stol o bespravnoj gradnji u zaštićenim područjima

Dana 27. listopada 2017. godine u Čakovcu održan je okrugli stol s ciljem okupljanja ključnih dionika za zaštitu prirode i okoliša u upravljanju zaštićenim područjima sjeverozapadne Hrvatske. Okrugli stol održan je u sklopu projekta “Transformacija” kojeg provodi ZEO Nobilis u partnerstvu s udrugom Zeleni Osijek, Pravnim fakultetom Osijek, udrugom Eko Pan iz Karlovca te WWF-om Austria. Tema okruglog stola bila je bespravna gradnja u zaštićenim prirodnim područjima.

Sudionici okruglog stola raspravljali su o aktualnoj problematici bespravne gradnje unutar zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj s naglaskom na Regionalni park Mura-Drava. Za vrijeme trajanja rasprave nastojalo se identificirati probleme, poraditi na njihovom rješavanju te dati analizu trenutne situacije u Međimurskoj županiji. S obzirom da se Javna ustanova Međimurska priroda suočava s problemom bespravne gradnje od samih početaka djelovanja ustanove, čuvari prirode održali su uvodno izlaganje u kojem se predstavili sve aktivnosti koje su poduzimali vezane uz bespravnu gradnju (identifikacija bespravno izgrađenih objekata unutar zaštićenih područja, katalog bespravne gradnje, upozoravanje javnosti na problem bespravne gradnje, prijave bespravne gradnje građevinskoj inspekciji itd.).

U daljnem tijeku okruglog stola sudionici su pokušali identificirati kako je došlo do eskalacije bespravne gradnje u Međimurskoj županiji te kako zaustaviti daljnju bespravnu gradnju odnosno kako riješiti postojeću (legalizacija objekata ili uklanjanje).