Završena Godina jelenka

S završetkom 2018. godine završila je i godina posvećena jelencima u Međimurju. Godinu jelenka proglasila je Općina Nedelišće u suradnji s Ekološkom udrugom Platana i Međimurskom prirodom. Cjelokupna javnost, i mali i veliki mogli su se uključiti u različite akcije posvećene jelencima: od radionica i predavanja u školama i vrtićima pa sve do promatranja jelenka u šumi Čep. Također, svim ljubiteljima ove vrlo važne vrste podijelile su se edukativne knjižice i plakati te majice, bedževi, marame i ruksaci. Najveći znatiželjnici su prisustvovali i monitoringu jelenka, a rezultati su i ove godine bili odlični! Štoviše, ove godine je zabilježen i najveći jelenak do sad…

 

Općina Nedelišće je prepoznala vijednost koju krije šuma Čep kao jedno od najboljih staništa jelenka na području cijele Hrvatske. Općina Nedelišće u suradnji s Međimurskom prirodom i Ekološkom udrugom „Platana‟ proglasila je 2018. godinu Godinom jelenka.

Osnovni cilj proglašenja Godine jelenka bio je upoznati širu javnost s ovom karizmatičnom i neobičnom vrstom koja u stabilnoj populaciji živi na području Općine Nedelišće. Jedna od aktivnosti u sklopu Godine jelenka bila je tisak edukativne knjižice i plakata. Knjižica i plakat podijeljeni su u Osnovnoj školi Nedelišće i Dječjem vrtiću Zvončić Nedelišće, kao i prilikom promocije koja je održana u Vijećnici Općine Nedelišće. Knjižica je tiskana u 1000 primjeraka, plakat u 500 primjeraka, a dostupni su za svu zainteresiranu javnost. Sljedeća aktivnost bila je izrada majica s otiskom jelenka koje su također izazvale veliko zanimanje i podijeljene su svim zainteresiranima u rekordnom roku. Konferencija za medije na kojoj smo upoznali širu javnost sa činjenicom da je 2018. godina proglašena Godinom jelenka i aktivnostima koje se provode održana je u srijedu 23. svibnja 2018. godine u Vijećnici Općine Nedelišće. U Osnovnoj školi Nedelišće održano je predavanje o jelenku za sve zainteresirane učenike nižih razreda. Za djecu predškolske dobi organizirala se zanimljiva radionica na temu jelenka u Dječjem vrtiću Zvončić Nedelišće. Jedna od zanimljivijih aktivnosti kojoj su se zainteresirani pojedinci mogli priključiti bio je monitoring jelenka u šumi Čep koji se provodio od 15. lipnja 2018. do 16. srpnja 2018. godine, a tom prilikom mogao se vidjeti jelenak u svom prirodnom okruženju i to na lokaciji na kojoj se u posljednjih nekoliko godina bilježio rekordan broj jelenaka. Na poziv za monitoring, tijekom tih 30-ak dana, odazvalo se 20 zainteresiranih građana.

Iako se najveći dio aktivnosti održavao u razdoblje kada su i sami jelenci aktivni, radionice i edukacije su se nastavile i nakon ljetnih mjeseci. S obzirom na veliku zaintesiranost javnosti otisnule su se nove majice, ruksaci, marame i bedževi s motivom jelenka. Svi materijali s motivom jelenka dijele se zaljubljenicima u prirodu, a same priče o zanimljivosti vrste možete saznati na mobilnoj stanici čuvara prirode koja je od ove godine krenula u akciju.

Tokom monitoringa tj. praćenja stanja populacije jelenka na području šume Čep ove godine je zabilježeno sveukupno 689 jedinki jelenka. U najvećem broju su bili viđeni na hranilištima uz hrast ili u preletu u sumrak. Dakle, proječno se na dan moglo zabilježiti oko 35 jedinki jelenka. Ove godine je zabilježen i najveći jelenak u Međimurju – veličine 81 mm i impresivnim „rogovljem‟ od 32 mm. Veličina jelenka vrlo varira te je njihova prosječna veličina oko 57 mm. Veličina ženki se kreće od 31 mm do 46 mm, a mužjaka od 39 mm do rekordnih 81 mm.