Ove godine 28 mladih bijelih roda

Djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode već devetu godinu uzastopno provode monitoring bijele rode. Svake se godine krajem lipnja organizira prstenovanje mladih roda. Ove je godine u 17 aktivnih gnijezda zabilježeno 28 mladih roda. Prstenovanje je bitno jer se evidentiranjem mjesta na kojima su prstenovane ptice viđene ili ulovljene omogućuje upoznavanje njihovih selidbenih putova te područja gniježđenja i zimovanja. Rode nam se svake godine vraćaju krajem ožujka s juga Afrike, no da njihov migracijski put nije lagodan i siguran govore brojke. Godišnje, naime, strada 25 milijuna ptica, a čak pola milijuna na nebu iznad Hrvatske. Svijest o važnosti ovih ptica u Hrvatskoj je na zadovoljavajućoj razini, dok primjerice u Libanonu tijekom krivolova nerijetko stradaju i rode koje su prstenovane u Hrvatskoj. Srećom, u proteklih par godina krivolov na ptice postaje društveno neprihvatljiv, reguliran zakonom i osuđivan.

Godina 2019. je kao Godina bijele rode proglašena u suradnji s Općinom Kotoriba, u mjestu gdje se u Međimurju bilježi najviše aktivnih gnijezda i mladunaca. Ove godine zabilježili smo četiri mlade rode u jednom kotoripskom gnijezdu. Sa stajališta zaštite prirode, rode su pokazatelji zdravlja staništa, a ujedno i pokazatelj da staništa postoje, jer da nije tako rode bi nestale s našeg područja i preselile u druge, za njih optimalne predjele. Bijela roda je ptica usko vezana uz ljude i naselja, a njezin opstanak uvelike ovisi o tradicionalnom načinu života, a posebice o tradicionalnoj i prirodi prihvatljivoj poljoprivredi.

Djelatnici Međimurske prirode u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec održavaju radionice pod nazivom „Upoznaj bijelu rodu“ na Ljetnoj Muzeologajnici. Radionice će se održavati od 15. do 19. srpnja, a vodit će ih stručnjaci koji svakodnevno rade na zaštiti prirode, te na praćenju rode u Međimurju tijekom proteklog desetljeća. Stoga požurite i prijavite svoju djecu u Muzeologajnicu kako bi više saznala o ovoj veličanstvenoj ptici. Ujedno, podsjećamo da je u tijeku natječaj za Najbolju fotografiju bijele rode koji traje do 15. srpnja.