Sedmi hrvatski geografski kongres u Čakovcu

Ove 2019. godine Hrvatsko geografsko društvo, u suorganizaciji s Geografskim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Geografskim odjelom Sveučilišta u Zadru organizira sedmi nacionalni geografski kongres u Čakovcu, u hotelu Park, od 09. do 11. listopada 2019. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog Sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilišta u Zadru, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Međimurske županije i Grada Čakovca. Djelatnici Međimurske prirode sudjelovali su u organizaciji kongresa. Drugog dana kongresa će održati predavanje na temu međimurskih živičnjaka, a trećeg dana voditi dio sudionika na terenskom dijelu kongresa.

Svečano otvaranje kongresa počinje u srijedu, 9. listopada u 9.30 sati, nakon čega slijede izlaganja do 17 sati. Izlaganja se nastavljaju u četvrtak 10. listopada od 9 do 17.30 sati kada slijede zahvale sudionicima i zatvaranje radnog dijela kongresa. Dio sudionika nastavit će se družiti na cijelodnevnom terenskom dijelu kongresa po Međimurskoj županiji tijekom petka, 11. listopada. Detaljni program možete pogledati OVDJE. 

Hrvatsko geografsko društvo (HGD) osnovano je još daleke 1897. godine i po tome je jedno od najstarijih u svijetu, a svakako najstarije u ovom dijelu Europe. Osnovni cilj Društva je popularizacija, promocija i unaprijeđivanje geografskih znanja i istraživanja, kao i suradnja sa sličnim i srodnim društvima u zemlji i inozemstvu. U skladu s tim Hrvatsko geografsko društvo organizira razne djelatnosti, a posebno mjesto ima organizacija znanstvenih i stručnih skupova. Različiti skupovi se redovito organiziraju nakon drugog svjetskog rata, no ponosni smo na Prvi hrvatski geografski kongres koji je održan već 1995. godine, te redovitim nastavkom organizacije nacionalnih geografskih kongresa svake četiri godine, ne umanjujući rad na drugim znanstvenim i stručnim skupovima. Organizacijom hrvatskih kongresa geografa u različitim dijelovima naše domovine Hrvatsko geografsko društvo primjenjuje regionalni pristup. Prethodnih šest održana su u Zagrebu (1995.), Lovranu (1999.), Zadru (2003.), Poreču (2007.), Osijeku (2011.) i Trogiru (2015.). Slijedom zaključaka 6. hrvatskog geografskog kongresa, ovogodišnji kongres organiziran je u Međimurju, a za grad domaćin odabran je Čakovec. U ovoj odluci geografi su se vodili i željom da se priključe obilježavanju 100. obljetnice pripojenja Međimurja matici zemlji.

Na nacionalnom kongresu geografima je opći cilj sagledavanje razvoja znanstvenog polja geografije, odnosno praćenje rezutata istraživanja geografije i srodnih znanosti koje se bave prostorno orijentiranim istraživanjima, ponajprije u Hrvatskoj ali i zemljama u okruženju, pa i šire, tako da su nacionalni kongresi uvijek organizirani s međunarodnim sudjelovanjem. Na kongres je prijavljeno više od 60 izlaganja, a predavači dolaze iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Izlagači se mahom bave aktualnim razvojnim pitanjima, a bit će riječi i o metodologiji i suvremenoj tehnologiji u znanstvenim istraživanjima. Među izlaganjima brojne su teme koje se odnose na demografska i demogeografska pitanja, pitanja transformacije i percepcije urbanog i ruralnog prostora, te ekonomskogeografske teme, među njima napose one koje se odnose na ulogu, važnost i mogućnosti turizma i prometa. Predstavljaju se i brojna vrijedna geomorfološka, klimatološka, hidrogeografska i geoekološka istraživanja. Pozornost će također privući niz akutalnih tema iz edukacijske geografije. Provedena istraživanja ukazuju na važnost, aktualnost i primijenjivost geografskih istraživanja za dobrobit zajednice, te na potrebu prepoznavanja uloge prostora, važnosti funkcionalne prostorne organizacije i prakse dobrog upravljanja prostorom kao temeljne društvene vrijednosti.